Det er positivt, at ministeren vil ændre arbejdsmiljøloven, så muligheden for social dumpning på arbejdstidsområdet effektivt stoppes, jf. ministerens svar på BEU alm. del spm. 434 (folketingsåret 2019-20). Der er imidlertid brug for at afklare en række spørgsmål om grundlaget for Arbejdstilsynets godkendelse af fravigelse fra fridøgnsreglen på baggrund af ansøgning fra Fehmarn Belt Contractors I/S:
A. Har Arbejdstilsynet tidligere godkendt en aftale om arbejdstid, som er indgået på en virksomhed, og ikke med en fagforening?
B. Kan Arbejdstilsynet bekræfte, at man har skiftet holdning til, hvorvidt en lønmodtagerorganisation var ensbetydende med en fagforening, men nu også kan være en organisation på en virksomhed?
C. Er Arbejdstilsynet bekendt med, at et Works Council ikke er en fagforening, men et samarbejdsorgan, som er lovpligtigt i Holland?
D. Kan en lønmodtagerorganisation på en enkelt virksomhed også omfatte ledelsesrepræsentanter?
E. Har Arbejdstilsynet tidligere godkendt aftaler med en udenlandsk lønmodtagerorganisation?
F. Har Arbejdstilsynet tidligere godkendt aftaler, hvor der arbejdes så længe som 28 døgn uden fridøgn?
G. Er der ved afgørelsen taget hensyn til at imødekomme arbejdsgivers ønske om at bruge udenlandsk arbejdskraft, som er langt fra deres bopæl i oprindelseslandet?
H. Har ministeriet/Arbejdstilsynet overvejet, om der kan være tale om social dumping, hvor der opstår en konkurrencefordel for udenlandske arbejdsgivere og arbejdstagere?
I. Er det noget arbejdsmedicinsk belæg for, at Arbejdstilsynet i sin afgørelse vurderer at tilsidesættelse af fridøgnsreglen ”ikke har de samme helbredsmæssige konsekvenser som et indgreb i den daglige hvileperiode”? Har Arbejdstilsynet konsulteret NFA i dette spørgsmål?
J. Hvad er Arbejdstilsynets vurdering af informationen om overrisiko for hospitalsindlæggelse i artiklen »Femern-skandale ændre Arbejdsmiljøloven« i Bygtek den 2. oktober 2020 om øget sygelighed blandt bygningsarbejdere på et stort infrastrukturprojekt som Storebæltsbroen? Og hvordan adskiller Femernprojektet fra dette projekt?
Dato: 09-10-2020
Status: Endeligt besvaret
Emne:
arbejdsmiljø og arbejdsskader