Beretning nr. 2/2022 om indsatsen over for langvarigt ledige

Status: Afventer opfølgning

Om Statsrevisorenes beretning

Ledigheden i Danmark er lav, og en række brancher mangler arbejdskraft. Samtidig er der en gruppe af borgere, som er langvarigt ledige. Denne beretning handler om, hvorvidt langvarigt ledige får en beskæftigelsesindsats, så de kommer tættere på arbejdsmarkedet.

Det er kommunerne, der har ansvaret for beskæftigelsesindsatsen, mens Beskæftigelsesministeriet har ressortansvaret for området og udbetaler refusion til kommunerne. Ministeriet skal bl.a. overvåge og analysere udviklingen på arbejdsmarkedet samt overvåge og følge op på beskæftigelsesindsatsen i jobcentrene, jf. lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv.

Undersøgelsen fokuserer på den samlede gruppe af langvarigt ledige, dvs. både jobparate og aktivitetsparate ledige med forløb på over 12 måneder. Når kommunen har visiteret en borger til én af de 2 kategorier af ledige, har borgeren krav på den samme beskæftigelsesindsats. I 2021 var der ca. 85.000 langvarigt ledige. Det undersøges, om den beskæftigelsesindsats, som borgere med over 12 måneders ledighed får under hele ledighedsforløbet, dvs. også i begyndelsen af deres ledighedsperiode.

Formålet med undersøgelsen er at vurdere, om Beskæftigelsesministeriet har understøttet, at langvarigt ledige får en aktiv beskæftigelsesindsats med en klar retning.

Statsrevisorerne afgav beretningen og deres bemærkning til Folketinget 4. november 2022.
Emneord: aktiv beskæftigelsesindsats