Beretningen handler om integrationsindsatsen over for nyankomne udlændinge, dvs. flygtninge, familiesammenførte til flygtninge og familiesammenførte til andre. Indsatsen varetages med udgangspunkt i integrationsloven. Integrationsministeriet har det overordnede ansvar for integrationsindsatsen, mens kommunerne er ansvarlige for den praktiske gennemførelse af integrationsindsatsen, bl.a. i form af et 3-årigt introduktionsprogram, som består af danskundervisning, herunder kultur- og samfundsforståelse, samt tilbud om arbejdsmarkedsrettede aktiviteter.
Integrationsloven indeholder 3 centrale målsætninger: deltagelsesmålsætningen, selvforsørgelsesmålsætningen og værdimålsætningen. Som en opfølgning på beretning nr. 2/03 om Integrationsministeriets opgavevaretagelse i forbindelse med integrationsindsatsen har Rigsrevisionen undersøgt, om Integrationsministeriet følger op på, om målsætningerne i integrationsloven indfries.
Rigsrevisionen har desuden undersøgt effekten af introduktionsprogrammet i forhold til selvforsørgelsesmålsætningen ved at undersøge, om nyankomne udlændinge, der har gennemført introduktionsprogrammet i perioden 2003-2006, er kommet i beskæftigelse eller uddannelse. Rigsrevisionen har endelig undersøgt, om ministeriet bidrager til, at kommunerne yder en målrettet integrationsindsats over for nyankomne udlændinge.
Rigsrevisionen har selv iværksat undersøgelsen i april 2007
Statsrevisorerne afgave beretningen og deres bemærkning til Folketinget 21. maj 2008.