L 24 Forslag til lov om ændring af ejendomsskatteloven, lov om kommunal indkomstskat og statens afregning af grundskyld og dækningsafgift til kommunerne, ejendomsvurderingsloven, skattekontrolloven og kildeskatteloven.

(Stigningsbegrænsningsordning for dækningsafgift af erhvervsejendomme, justeringer til pensionistlåneordningen til betaling af grundskyld m.v.).

Af: Skatteminister Rasmus Stoklund (S)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 02-10-2024
Sat på dagsorden til 1. behandling 11-10-2024
Ministerområde:
Skatteministeriet
Resumé:

Med lovforslaget foreslås det at udmønte de dele af aftalen Øget tryghed om de nye erhvervsvurderinger, der vedrører en stigningsbegrænsningsordning for dækningsafgift af erhvervsejendomme. Aftalen er indgået den 10. november 2023 mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Radikale Venstre, Konservativt Folkeparti og Liberal Alliance.

Der foreslås således nye regler om en stigningsbegrænsningsordning, hvorefter dækningsafgiften af erhvervsejendomme årligt ikke kan stige med mere end 10 pct. af den fulde dækningsafgift for året. Stigningsbegrænsningen tillægges bagudrettet virkning fra og med 2022, så efterreguleringerne af dækningsafgiften i betydelig grad reduceres.

Med lovforslaget foreslås endvidere justeringer af pensionistlåneordningen vedrørende lån til betaling af grundskyld. For det første foreslås en bagatelgrænse, så der senest skal tinglyses pant, når udlånet overstiger en grænse på 18.300 kr., og for det andet foreslås, at pensionister skal have mulighed for at dokumentere deres faktiske restgæld, så flere pensionister får mulighed for at låne til betaling af deres grundskyld.

Det foreslås, at visse dele af loven skal træde i kraft den 1. januar 2025, mens andre dele af loven skal træde i kraft allerede den 2. december 2024.