Ministeren skriver i svar på KEF alm. del – spørgsmål 274, folketingsåret 2022-23 (2. samling), at ”Det fremgår af bemærkningerne til Klimaloven, at vurderingen af, om Danmark har nået målene, vil blive opgjort som et gennemsnitsmål over tre år for at minimere udsving i enkeltår”. Samtidig skriver ministeren, at ”De fremadrettede mankoopgørelser i fremskrivningen og effektberegninger inkluderer dog ikke ekstraordinært tilfældige udsving i fx 2025 som følge af fx vejrforhold, fordi fremskrivningen og effektberegninger regnes med middelrette skøn med udgangspunkt i bl.a. normalår. Der er derfor ikke behov for at korrigere for tilfældige udsving.” Vil ministeren i forlængelse heraf:
1. Uddybe ovenstående forklaring på, hvorfor man ikke ser behov for at korrigere for tilfældige udsving?
2. Bekræfte at vurderingen af, om Danmark har nået 2025-målet, vil blive opgjort som et punktmål, og ikke som klimaloven foreskriver med et gennemsnitsmål over perioden 2024-2026?
3. Uddybe den oprindelige baggrund for, hvorfor man valgte, at opgørelsesmetoden for, hvorvidt Danmark har nået 2025-målet, skulle være gennemsnitsmål?
4. Kommentere på udtalelsen fra Kenneth Andreasen, ekstern lektor i klima- og energiret på Syddansk Universitet, om at »Såfremt udefrakommende forudsætninger i den årlige klimafremskrivning ændrer sig væsentligt, skal aftaleparterne ifølge lovforslagets bemærkninger træde sammen og korrigere 2025-målet«? Konkret ønskes svar på, om ministeren er enig i, at hvis man ønsker at ændre et gennemsnitsmål til et punktmål, skal det aftales med aftaleparterne og efterfølgende ændres i klimaloven? Der henvises til artiklen »En række nye svar får partier til at rette hårdt angreb: Regeringen har pyntet på klimaregnskab« fra www.berlingske.dk, den 23. oktober 2023.
5. Kommentere på Klimarådets udmelding om, at Klimarådet fortsat vil lægge den oprindelige regnemetode om et treårigt gennemsnit til grund i deres vurdering af, om Danmark har nået sit klimamål i 2025, som fastlagt i klimalovens bemærkninger. Der henvises til artiklen »En række nye svar får partier til at rette hårdt angreb: Regeringen har pyntet på klimaregnskab« fra www.berlingske.dk, den 23. oktober 2023.
Dato: 18-12-2023
Status: Endeligt besvaret
Emne:
klimapolitik og klimaforandringer