Det fremgår af ministerens svar af 12. februar 2021 på ERU alm. del – spm. 224, at Amazon vil være at betragte som importør efter produktloven, hvis Amazon har spillet en aktiv rolle i forbindelse med formidling af et produkt. Det anføres samtidig, at det vil være af betydning for vurderingen, om Amazon har stået for oplagringen af information på anmodning fra en tjenestemodtager, der selv har leveret indholdet, og om Amazon har kendskab til det ulovlige indhold og straks i den forbindelse tager skridt til at fjerne det ulovlige indhold. Der henvises til artikel 14 i e-handelsdirektivet.
Det fremgår ligeledes af ministerens svar af 20. januar 2021 på ERU alm. del – spm. 202 (der starter med at gennemgå betingelserne for ansvarsfritagelse efter e-handelsdirektivet), at såfremt en online markedsplads efter en konkret vurdering ikke er omfattet af ansvarsfritagelsen efter e-handelsdirektivet, vil markedspladsen blive betragtet som importør efter ovenstående definitioner i den nye lovgivningsmæssige ramme, idet denne således er etableret i EU og bringer produkter fra tredjelande i omsætning i EU.
Ud fra de to ovennævnte svar, mener spørgeren at kunne konkludere, at en europæisk etableret online markedsplads må betragtes som importør af produkter, som er solgt eller forsøgt solgt af sælgere i tredjelande til danske forbrugere henover onlinemarkedspladsen, hvis online markedspladsen har spillet en aktiv rolle i forbindelse med formidlingen af produktet, idet en sådan aktiv rolle betyder, at online markedspladsen har bragt produktet i omsætning i EU. Vil ministeren bekræfte dette?
Vil ministeren derefter oplyse, hvor mange afgørelser Sikkerhedsstyrelsen eller andre håndhævende myndigheder indtil videre har truffet, hvor en online markedsplads på ovennævnte baggrund er blevet betragtet som importør af produkter, som er bragt til salg af sælgere i tredjelande til danske forbrugere henover en online markedsplads?
Vil ministeren samtidig oplyse, hvordan Sikkerhedsstyrelsen eller andre håndhævende myndigheder i praksis vurderer eller undersøger, om en europæisk etableret virksomhed er importør af et produkt, når der er tale om traditionel import af produkter, f.eks. ved at en europæisk virksomhed tager varer i en container ind i EU fra Kina og enten selv sælger disse videre til forbrugerne eller andre slutbrugere eller sælger dem videre til en anden virksomhed, der så sælger produkterne til forbrugerne eller andre slutbrugere?
Dato: 12-03-2021
Status: Endeligt besvaret
Emne:
erhvervsdrivende virksomhed