L 35 Forslag til lov om ændring af lov om fødevarer og dyrevelfærdsloven.

(Ændring af takster i betalingsbestemmelser til finansiering af fødevare- og dyrevelfærdskontrol m.v.).

Af: Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V)
Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 03-10-2024

Skriftlig fremsættelse (3. oktober 2024)

20241_l35_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (3. oktober 2024)

Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri (Jacob Jensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov ændring af lov om fødevarer og dyrevelfærdsloven (Ændring af takster i betalingsbestemmelser til finansiering af fødevare- og dyrevelfærdskontrol m.v.)

(Lovforslag nr. L 35)

Lovforslaget har til formål at justere taksterne for en række afgiftsbelagte kontrolopgaver i Fødevarestyrelsen med henblik på at sikre økonomisk balance mellem udgifter og indtægter i henhold til Budgetvejledningens bestemmelser. Det drejer sig om en nedsættelse af taksten for kontrolkampagner for fødevarevirksomheder, der fremgår af lov om fødevarer. Endvidere foreslås det, at der i tilknytning til bestemmelserne om taksterne indsættes en bemyndigelse til at fastsætte regler om helt eller delvist at undlade opkrævning af taksterne med henblik på at opnå balance.

Endelig foreslås en stigning i taksterne i dyrevelfærdsloven for kontrol af dyrevelfærd i grise- og kvægbesætninger. Stigningen foretages med henblik på at øge det generelle kontroltryk som forudsat i initiativ 9 om øget kontrol og målrettet dyrevelfærdskontrol med grise og kvæg i den politiske aftale "Sammen om Dyrene" af 9. februar 2024 mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.