L 22 Forslag til lov om ændring af postloven, lov om Post Danmark A/S og lov om Det Centrale Personregister.

(Rammer for den fremtidige postbefordring).

Af: Transportminister Thomas Danielsen (V)
Udvalg: Transportudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 21-11-2023

Afgivet: 21-11-2023

Betænkning afgivet af Transportudvalget den 21. november 2023

20231_l22_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Transportudvalget den 21. november 2023

1. Ændringsforslag

Transportministeren har stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, M, LA, KF, RV og ALT) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (SF, DD, EL og DF) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme for de stillede ændringsforslag.

Et andet mindretal i udvalget (NB) vil redegøre for sin stilling til lovforslaget ved 3. behandling. Mindretallet vil ved 2. behandling af lovforslaget redegøre for sin stilling til de stillede ændringsforslag.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

3. Politiske bemærkninger

Enhedslisten

Enhedslistens medlem af udvalget stemmer imod lovforslaget. Når der tales om befordring af post til alle adresser i landet, ser EL det som en del af vital infrastruktur i landet, og ansvaret bør påhvile staten.

EL ser lovforslaget som en ophævelse af befordringsforpligtelsen og forudser, at en meget stor forskel i service (befordringstid og pris) vil opstå mellem tyndt befolkede områder og bysamfund i takt med privatisering af opgaverne.

Der kommer til at påhvile Trafikstyrelsen en kæmpe kontrolopgave, hvis det skal sikres, at alle adresser i landet skal kunne modtage post, at det skal ske inden for en rimelig tid (når en sådan er fastsat), at post skal kunne hentes og sendes inden for rimelige afstande, at borgere med ret til post til døren skal kunne modtage denne, og at borgere, der er fritaget for digitale løsninger, skal kunne kommunikere med det offentlige.

Derudover kan allerede eksisterende uhensigtsmæssigheder vokse, og det vil belaste klimaet, hvis mange operatører skal køre til de samme adresser med forskellige forsendelser.

Loven kommer til at øge uligheden mellem by og land og mellem store og små postbrugere. Det er til skade for sårbare borgere, små virksomheder og foreninger.

Dansk Folkeparti

Dansk Folkepartis medlem af udvalget bemærker, at lovforslaget er udtryk for en forringelse af postbesørgelsen af Danmark. Befordringspligten fjernes, befordringen i landdistrikterne forringes, og det bliver dyrere at sende breve. Det rammer f.eks. de ældre, der er fritaget for digital post, og som nu i endnu højere grad bliver koblet af samfundet. Det er Dansk Folkeparti dybt utilfreds med, og derfor stemmer Dansk Folkeparti imod dette lovforslag.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til titlen

Af transportministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af (NB):

1) Efter »postloven« indsættes: », lov om Post Danmark A/S og lov om Det Centrale Personregister«.

[Konsekvens af, at lovforslaget ændrer tre love]

Til § 1

2) I den under nr. 25 foreslåede ændring af § 24, stk. 1, ændres », markedsovervågning« til: », til brug for markedsovervågning«.

[Præcisering af den nye tilføjelse til § 24, stk. 1, i postloven]

Bemærkninger

Til nr. 1

Den tidligere formulering kunne give anledning til tvivl om, hvorvidt der alene ville ske en ændring af postloven. For at der ikke skal opstå tvivl om, at der også sker ændringer i lov om Post Danmark A/S og lov om Det Centrale Personregister, foreslås ændringen.

Til nr. 2

Den tidligere opremsning af anvendelsen af oplysninger fra postvirksomhederne om deres erhvervsmæssige postbefordring synes upræcis. For at der ikke opstår tvivl om opremsningen, foreslås ændringen.

5. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 4. oktober 2023 og var til 1. behandling den 12. oktober 2023. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Transportudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og transportministeren sendte den 7. juli 2023 dette udkast til udvalget, jf. TRU alm. del - bilag 239, folketingsåret 2022-23, 2. samling. Den 4. oktober 2023 sendte transportministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 9 bilag på lovforslaget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 3 skriftlige henvendelser om lovforslaget.

Deputationer

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 1 deputation, der mundtligt har redegjort for sin holdning til lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 13 spørgsmål til transportministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Jens Joel (S) Malte Larsen (S) Maria Durhuus (S) Mette Reissmann (S) Rasmus Prehn (S) fmd. Thomas Jensen (S) Thomas Monberg (S) Thomas Skriver Jensen (S) Trine Bramsen (S) Peter Juel-Jensen (V) Hans Andersen (V) Christoffer Aagaard Melson (V) Hans Christian Schmidt (V) Charlotte Bagge Hansen (M) Peter Have (M) Kenneth Fredslund Petersen (DD) Charlotte Munch (DD) Jens Meilvang (LA) nfmd. Lars-Christian Brask (LA) Niels Flemming Hansen (KF) Mona Juul (KF) Kim Edberg Andersen (NB) Nick Zimmermann (DF) Sofie Lippert (SF) Signe Munk (SF) Anne Valentina Berthelsen (SF) Jette Gottlieb (EL) Stinus Lindgreen (RV) Christina Olumeko (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Moderaterne (M)14
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Liberal Alliance (LA)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Nye Borgerlige (NB)3
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)4