L 190 Forslag til lov om ændring af lov om valg til Folketinget.

(Tildeling af Folketingets boliger til ministre, der ikke er medlemmer af Folketinget).

Udvalg: Udvalget for Forretningsordenen
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 29-05-2024

Betænkning afgivet af Udvalget for Forretningsordenen den 29. maj 2024

20231_l190_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Udvalget for Forretningsordenen den 29. maj 2024

1. Dispensation fra Folketingets forretningsorden

Udvalget indstiller, at der dispenseres fra bestemmelsen i Folketingets forretningsordens § 13, stk. 1, om, at der skal gå 30 dage fra lovforslagets fremsættelse, til det kan vedtages ved 3. behandling.

Udvalget indstiller, at der dispenseres fra bestemmelsen i Folketingets forretningsordens § 8 a, stk. 2, om, at der skal gå 2 dage fra offentliggørelsen af betænkningen, til lovforslaget kommer til 2. behandling

2. Ændringsforslag

Liberal Alliances medlem af udvalget har stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget.

3. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, DD, SF, M, og EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Et mindretal i udvalget (LA) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag. Hvis ændringsforslagene bliver forkastet ved 2. behandling, vil mindretallet stemme imod lovforslaget ved 3. behandling.

Et andet mindretal i udvalget (KF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Et tredje mindretal i udvalget (ALT) vil ved 2. behandling redegøre for sin stilling til de stillede ændringsforslag. Mindretallet vil stemme for lovforslaget ved 3. behandling.

Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Politiske bemærkninger

Udvalget bemærker, at bemærkningerne til lovforslaget på visse punkter giver det indtryk, at det er de enkelte ministerier, som for hver deres minister afholder udgiften til dækning af hotelovernatninger eller godtgørelse for en fast supplerende bolig i Københavnsområdet efter reglerne i lov om vederlag og pension m.v. for ministre. Udvalget noterer sig, at forholdet rettelig er, at sådanne udgifter afholdes af staten. Udvalget finder, at forholdet ikke har væsentlig betydning for den politiske bedømmelse af lovforslaget.

5. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af et mindretal (LA):

1) I det under nr. 1 foreslåede § 109 a, stk. 13, udgår i 1. pkt. »vederlagsfrit«, efter »det sjællandske område« indsættes: », mod at ministeren eller regeringen betaler markedsleje«, og 5. pkt. udgår.

[Krav om betaling af markedsleje for ministres brug af Folketingets medlemsboliger]

2) I det under nr. 2 foreslåede § 109 a, stk. 14, 3. pkt., udgår »vederlagsfrit«.

[Konsekvensændring]

Bemærkninger

Til nr. 1

Med ændringsforslaget foreslås der indført krav om, at vedkommende minister eller regeringen skal betale Folketinget en markedsleje for boliger, som efter de nye regler i lovforslaget stilles til rådighed for ministre, der ikke er medlemmer af Folketinget. Formålet hermed er at sikre en principiel afgrænsning mellem Folketingets og regeringens økonomiske anliggender og markere, at Folketingets faciliteter ikke uden rimelig betaling bør benyttes til regeringens formål.

Markedslejen skal skønsmæssigt svare til, hvad boligen måtte forventes lovligt at kunne udlejes til på lejeboligmarkedet. Det forudsættes, at det præcise niveau herfor findes ved forhandling mellem på den ene side Folketingets Præsidium og på den anden side regeringen eller vedkommende minister selv.

Betaling af markedsleje vil med den foreslåede ændring være en betingelse for, at Folketinget kan stille en bolig til rådighed for en minister, som ikke er medlem af Folketinget. Hvis det ikke er muligt at nå til enighed om det rette niveau for markedslejen, eller hvis andre, herunder retlige, forhold forhindrer, at boligerne stilles til rådighed mod betaling af markedsleje, vil det betyde, at en bolig ikke kan stilles til rådighed for vedkommende minister.

Ændringsforslaget indebærer endvidere, at bestemmelsen i det foreslåede § 109 a, stk. 13, 5. pkt., om, at værdien af en bolig, der stilles til rådighed for en minister, der ikke er medlem af Folketinget, ikke indgår i den skattepligtige indkomst, udgår. Denne bestemmelse vurderes at være ufornøden, hvis ministrene selv betaler markedslejen for de pågældende boliger. Hvis forholdet bliver, at regeringen og ikke den enkelte minister betaler markedslejen til Folketinget, vil den skattemæssige håndtering heraf følge den lovgivning, der i øvrigt regulerer skattemæssige forhold for statens økonomiske mellemværender med ministrene.

Endelig indebærer ændringsforslaget, at de indtægter, som Folketinget kan forventes at oppebære fra en markedsbaseret betaling, vil overstige de løbende udgifter til drift og vedligeholdelse af boligen. Folketinget forventes derved at akkumulere et overskud.

Til nr. 2

Der er tale om en konsekvensændring af den ved lovforslaget foreslåede bemyndigelsesbestemmelse i § 109 a, stk. 14, 3. pkt., i lov om valg til Folketinget, som følge af at det foreslås, at tildeling af Folketingets boliger til ministre, der ikke er medlemmer af Folketinget, ikke skal være vederlagsfri.

6. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 24. maj 2024 og var til 1. behandling den 28. maj 2024. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Forretningsordenen.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 1 møde.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 2 bilag på lovforslaget.

Søren Gade (V) fmd. Leif Lahn Jensen (S) nfmd. Jeppe Søe (M) Karsten Hønge (SF) Karina Adsbøl (DD) Rasmus Horn Langhoff (S) Benny Engelbrecht (S) Christian Rabjerg Madsen (S) Jens Joel (S) Lea Wermelin (S) Mogens Jensen (S) Lars Christian Lilleholt (V) Torsten Schack Pedersen (V) Henrik Frandsen (M) Peter Skaarup (DD) Betina Kastbjerg (DD) Ole Birk Olesen (LA) Mai Mercado (KF) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) Trine Pertou Mach (EL) Helene Liliendahl Brydensholt (ALT)

Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)22
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5