L 153 Forslag til lov om ændring af boafgiftsloven.

(Bo- og gaveafgiftsfritagelse).

Af: Skatteminister Jeppe Bruus (S)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 10-04-2024

Skriftlig fremsættelse (10. april 2024)

20231_l153_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (10. april 2024)

Skatteministeren (Jeppe Bruus):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af boafgiftsloven (Bo- og gaveafgiftsfritagelse)

(Lovforslag nr. L 153)

I anledning af, at kongeriget Danmark har fået et nyt kongepar, gennemføres en modernisering af Kongehusets økonomiske forhold. Lovforslaget skal sammen med det samtidigt fremsatte forslag til lov om kong Frederik den Tiendes civilliste bidrage til at sikre fremtidige rammer for Kongehusets virke, der understøtter et moderne og fremtidssikret monarki.

En række af de aktiver, som må anses for en væsentlig forudsætning for at varetage opgaven som regent og kongepar - og som dermed er afgørende for videreførelsen af Kongehuset og landets fælles kulturarv - tilhører regenten. De er dermed ikke omfattet af det samtidigt fremsatte forslag til lov om kong Frederik den Tiendes civilliste, der bl.a. regulerer, hvilke slotte m.v. og andre statsejendele (det såkaldte statsinventar), der skal overlades kongen til brug. Uanset om der er tale om aktiver, der har status af statsinventar eller tilhører regenten, tjener de i vidt omfang samme formål om videreførelse af Kongehuset og landets fælles kulturarv. Der lægges derfor op til, at aktiverne i alle tilfælde ikke pålægges bo- og gaveafgiftspligt.

Formålet med dette lovforslag er således at skabe rammerne for at bevare de historiske genstande og aktiver, som tilhører regenten, i Kongehusets varetægt i generationerne fremover - heriblandt ved fremtidige tronskifter.

Når tronen overgår til en ny regent, vil en række aktiver blive overdraget fra den afgående regent til den tiltrædende regent. Hidtil er det almindeligvis sket ved arv i forbindelse med regentens død, men ved et tronskifte, hvor regenten i levende live frasiger sig tronen (abdicerer), vil en række aktiver blive overdraget i levende live.

Der lægges med lovforslaget derfor op til, at arv og gaver, der ved regentens eller dennes ægtefælles død efterlades - eller i levende live overdrages - til den, som tronen overgår til efter tronfølgeloven, og dennes ægtefælle, kan videreføres afgiftsfrit til de kommende regenter og regentpar. Overdragelserne foreslås på den baggrund fritaget for bo- og gaveafgiftspligt.

Det foreslås, at lovforslaget træder i kraft dagen efter bekendtgørelse i Lovtidende, og at lovforslaget får virkning fra og med den 1. januar 2024. Derved sikres det, at loven træder i kraft hurtigst muligt, og at overdragelser i anledning af tronskiftet den 14. januar 2024 kan ske bo- og afgiftsfrit.

Lovforslaget har ikke været sendt i offentlig høring. Der har heller ikke tidligere har været tradition for offentlig høring over f.eks. lovforslag vedr. civillisten.

Den sene fremsættelse skyldes tronskiftet den 14. januar 2024, og at der efterfølgende har været behov for overvejelser om den nuværende lovgivning vedr. Kongehusets økonomi med henblik på at skabe de fremtidige rammer for Kongehusets virke, der understøtter et moderne og fremtidssikret monarki.

Lovforslaget har været drøftet med Kongehuset.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.