L 121 Forslag til lov om ændring af konkurrenceloven.

(Krav om anmeldelse af visse fusioner under omsætningstærsklerne, indførelse af mulighed for markedsefterforskning og bødeudmåling m.v.).

Af: Erhvervsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-02-2024

Fremsættelse: 28-02-2024

Skriftlig fremsættelse (28. februar 2024)

20231_l121_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (28. februar 2024)

Erhvervsministeren (Morten Bødskov):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af konkurrenceloven (Krav om anmeldelse af visse fusioner under omsætningstærsklerne, indførelse af mulighed for markedsefterforskning og bødeudmåling m.v.)

(Lovforslag nr. L 121)

Formålet med lovforslaget er at skabe mere effektiv konkurrence ved at styrke konkurrencemyndighedens håndhævelsesmuligheder.

Med henblik på at sikre mere effektiv konkurrence og en mere effektiv fusionskontrol foreslås det at indføre hjemmel til, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan kræve visse fusioner, som er under de fastsatte omsætningstærskler, anmeldt med henblik på, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan vurdere, om en fusion vil hæmme den effektive konkurrence betydeligt, navnlig som følge af skabelsen eller styrkelsen af en dominerende stilling. For at mindske virksomhedernes transaktionsusikkerhed som følge af forslaget er der i forslaget en tidsmæssig grænse, således at konkurrencemyndigheden som det helt klare udgangspunkt ikke kan kræve en fusion anmeldt senere end tre måneder efter, at en fusionsaftale er indgået.

Det foreslås endvidere at indføre mulighed for, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan indlede en markedsefterforskning af adfærd eller strukturer i en eller flere erhvervssektorer for at afgøre, om der er forhold, der tydeligt svækker den effektive konkurrence med skadevirkninger for forbrugere eller andre virksomheder. Hvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurderer, at der foreligger forhold, som tydeligt svækker konkurrencen, kan Konkurrence- og For-brugerstyrelsen for at fremme effektive konkurrenceforhold afslutte markedsefterforskningen med at udstede adfærdsmæssige påbud. Et påbud kan kun udstedes, når konkurrencemyndigheden kan dokumentere, at svækkelsen af konkurrencen er tydelig og har så væsentlige skadevirkninger, at det kan begrunde udstedelsen af et adfærdsmæssigt påbud til en eller flere virksomheder. Der gives med lovforslaget ikke mulighed for at udstede påbud til virksomheder om at ændre adfærd, hvis en sådan adfærd er en direkte eller nødvendig følge af offentlig regulering.

Overtrædelser af konkurrenceloven kan have væsentlige samfundsskadelige virkninger. Det er derfor vigtigt, at sanktioner for overtrædelser af loven er følelige økonomisk og har præventiv virkning. Med henblik på at sikre, at bøder for overtrædelse af konkurrencereglerne i højere grad afspejler den økonomiske skadevirkning af sådanne overtrædelser, foreslås det at ændre principperne for beregning af bøder til virksomheder m.v. samt til fysiske personer. De ændrede beregningsprincipper vil også give større sikkerhed for, at bøder virker ensartede for små og store virksomheder. Det vil fortsat henhøre under domstolene at fastlægge bødeniveauerne.

Lovforslaget omfatter erhvervsrettet regulering med ikrafttræden den 1. juli 2024.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.