B 32 Forslag til folketingsbeslutning om evaluering af den danske håndtering af covid-19-epidemien.

Udvalg: Epidemiudvalget
Samling: 2023-24
Status: Beretning afgivet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 03-11-2023

Fremsat den 3. november 2023 af Stinus Lindgreen (RV), Jens Henrik Thulesen Dahl (DD), Louise Brown (LA), Per Larsen (KF), Peder Hvelplund (EL), Mette Thiesen (DF), Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen (ALT), Kim Edberg Andersen (NB) og Lars Boje Mathiesen (UFG)

20231_b32_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 3. november 2023 af Stinus Lindgreen (RV), Jens Henrik Thulesen Dahl (DD), Louise Brown (LA), Per Larsen (KF), Peder Hvelplund (EL), Mette Thiesen (DF), Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen (ALT), Kim Edberg Andersen (NB) og Lars Boje Mathiesen (UFG)

Forslag til folketingsbeslutning

om evaluering af den danske håndtering af covid-19-epidemien

Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af dette folketingsår at igangsætte en uafhængig evaluering af den samlede danske covid-19-håndtering med fokus på læring og erfaringsopsamling.

Bemærkninger til forslaget

Fra den nye coronavirus SARS-CoV-2 ramte Danmark i starten af 2020 og i de efterfølgende år, blev der i Danmark truffet en række beslutninger med stor indvirkning på samfundet og den enkelte borgers dagligdag. Formålet var at begrænse de negative effekter af den pandemi, der ramte lande verden over.

Mange af disse beslutninger blev af oplagte grunde taget på et ufuldstændigt grundlag, da der var tale om en ny virus, hvor man ikke kendte alle de relevante detaljer om smitteveje, alvorlighed, sygdomsforløb, behandling, forebyggelse og lign. Samtidig kunne man af gode grunde ikke altid præcist vurdere, hvad effekten af de enkelte tiltag ville være.

Samlet set kom Danmark bedre igennem pandemien målt på både sygdomsbyrde og samfundsøkonomi sammenlignet med andre lande, og de besluttede tiltag havde opbakning fra en bred kreds af partier i Folketinget. Undervejs blev der vedtaget en ny epidemilov, der blev lavet tiltag for at sikre ordentlig parlamentarisk kontrol med håndteringen, og der blev skrevet rapporter om den tidlige fase af epidemien og anbefalinger om fremtidig håndtering.

Selv om coronavirus naturligvis stadig florerer i en ny mindre alvorlig udgave, er vi nu på den anden side af den alvorlige epidemi, og det er derfor et godt tidspunkt at evaluere den samlede indsats. Målet skal være at opsamle den læring og erfaring, vi har gjort os. Folketinget pålægger derfor regeringen at igangsætte en uafhængig evaluering med deltagelse af både danske og internationale eksperter.

Evalueringen skal indeholde en samlet vurdering af de sundhedsmæssige, samfundsøkonomiske og menneskelige konsekvenser, og den skal inddrage relevante internationale erfaringer for at perspektivere den danske indsats med andre landes håndtering.

Målet er at gøre os alle klogere på, hvordan de forskellige tiltag har virket, hvad de positive og negative konsekvenser har været, hvilke tiltag der har haft størst effekt på smittespredning, hvilke der ville være relevante at indføre ved en lignende epidemi, og hvilke der ikke kunne betale sig. Det er også relevant at perspektivere til andre mulige epidemier med sygdomme, der har andre sygdomsmønstre og smitteveje, således at vi har et mere velinformeret beredskab klar til, når en anden epidemi rammer os.

Når man har været igennem noget så omfattende, som coronaepidemien uden diskussion var, vil det være en grov forsømmelse ikke at opsamle viden og erfaring, så vi er bedre rustet i fremtiden.

Skriftlig fremsættelse

Stinus Lindgreen (RV):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om evaluering af den danske håndtering af covid-19-epidemien.

(Beslutningsforslag nr. B 32)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.