B 32 Forslag til folketingsbeslutning om evaluering af den danske håndtering af covid-19-epidemien.

Udvalg: Epidemiudvalget
Samling: 2023-24
Status: Beretning afgivet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 03-11-2023
1. behandlet/henvist til udvalg 01-12-2023
Beretning afgivet 31-05-2024
Ministerområde:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Resumé:

Epidemiudvalget afgav beretning over forslaget den 31. maj 2024.

Udvalget pålægger i beretningen regeringen inden udgangen af 2024 at igangsætte en uafhængig evaluering af den danske covid-19- håndtering med fokus på læring og erfaringsopsamling. Evalueringen skal omfatte en sammenfattende og systematisk vurdering af specielt de sundhedsmæssige og smitteinddæmmende aspekter af indsatsen:
1. Hvad var effekten af de forskellige tiltag såsom teststrategien og nedlukningerne på smittespredningen?
2. Hvilke indsatser havde den største betydning for at inddæmme og begrænse smitte?
3. I hvilket omfang stod de positive effekter mål med de negative i form af f.eks. tabt indlæring, omkostninger for det offentlige og økonomiske tab for borgere og virksomheder?
4. Hvilken kortsigtet og hvilken langsigtet effekt havde de iværksatte tiltag på sygehusenes patientbehandling?
5. Hvilke erfaringer har man gjort sig om indkøb, opbevaring og organisering af værnemidler både nationalt og internationalt?
6. Hvilken effekt havde myndighedernes fravalg i foråret 2021 af visse vacciner mod covid-19 på forløbet af vaccineindsatsen, på befolkningens tillid til myndighederne og til vaccinerne og på de offentlige udgifter til vaccinekampagnen?
7. Hvilke erfaringer har man gjort sig i forhold til udrulning af nye vacciner, opbakning, organisering og opfølgning, herunder omkring eventuelle bivirkninger kontra sygdom, kommunikation og hjælp?
8. Hvordan forløb samspillet mellem regeringen, de centrale sundhedsmyndigheder og kommuner og regioner, som havde det praktiske ansvar for en stor del af indsatsen mod covid-19?