B 132 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af kravene til det kommunale beredskabs reaktionstider fra afgangstider til responstider.

Udvalg: Forsvarsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Beretning afgivet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 29-02-2024

Fremsat: 29-02-2024

Fremsat den 29. februar 2024 af Mike Villa Fonseca (UFG)

20231_b132_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 29. februar 2024 af Mike Villa Fonseca (UFG)

Forslag til folketingsbeslutning

om ændring af kravene til det kommunale beredskabs reaktionstider fra afgangstider til responstider

Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af indeværende kalenderår at tage de nødvendige lovgivningsmæssige og administrative initiativer, så det sikres, at der i kravene til det kommunale redningsberedskabs reaktionstider indføres responstider frem for afgangstider.

Bemærkninger til forslaget

Det danske samfund står over for flere forskellige slags trusler: brande, eksplosioner, kemikalieudslip, trafikuheld, drukneulykker, farligt vejr og stormflod. Det er trusler, som ikke forsvinder i fremtiden, tværtimod.

Derfor har vi brug for et hurtigt og effektivt redningsberedskab, der rykker hurtigt ud til brande, ulykker og andre skadehændelser.

I § 7 i Bekendtgørelsen om risikobaseret dimensionering af det kommunale redningsberedskab (BEK nr. 1085 af 25/10/2019) fremgår det: »Førsteudrykningen til et skadested skal afgå snarest, dog senest inden for 5 minutter efter redningsberedskabets modtagelse af alarmen fra alarmcentralen. . .«.

Dette krav indebærer, at de frivillige og deltidsredningsmedarbejdere i de kommunale beredskaber skal være fremme på redningsstationen hurtigere end 5 minutter fra det tidspunkt, hvor redningspersonalet har modtaget alarmen fra alarmcentralen, således at redningskøretøjet kan afgå fra redningsstationen, senest 5 minutter efter at alarmen er modtaget. Denne reaktionstid kaldes for afgangstiden.

Forslagsstilleren mener imidlertid, at kravet om afgangstid er uhensigtsmæssigt, og at den afgørende tidsfaktor for de nødstedte borgere er den tid, der går fra modtagelsen af et alarmopkald til alarmcentralen til det tidspunkt, hvor redningsmandskabet rent faktisk er fremme på skadestedet. Det er den reaktionstid, der kaldes for responstiden.

For de nødstedte borgere er det langt vigtigere, at redningskøretøjerne er hurtigt fremme på skadestedet, og at de yder en effektiv redningsindsats af høj kvalitet, end hvor lang tid det har taget for redningskøretøjerne at forlade redningsstationen.

Det nuværende krav om afgangstid inden for 5 minutter kan i nogle tilfælde faktisk betyde en mindre effektiv redningsindsats af lavere kvalitet, fordi det kan være svært for nogle af de frivillige og deltidsredningsmedarbejderne at nå med på redningskøretøjerne, når en alarm er gået. Det gælder ikke mindst i de tyndt befolkede områder.

5-minutterskravet til afgangstid kan desuden gøre det uattraktivt at være frivillig i det kommunale redningsbredskab, hvorved det bliver vanskeligere at rekruttere og fastholde redningsmedarbejdere, hvilket heller ikke gavner effektiviteten og kvaliteten hos det kommunale redningsberedskab.

Bekendtgørelsens bestemmelser bør derfor ændres til, at førsteudrykningen skal afgå hurtigst muligt efter redningsberedskabets modtagelse af alarmen fra alarmcentralen, men uden det nuværende 5-minutterskrav til afgangstiden.

I stedet bør det fremadrettet være responstiden, som er den afgørende tidsfaktor for det kommunale redningsberedskab. Det havde man fokus på i en tidligere gældende bekendtgørelse fra 1994 om det kommunale redningsberedskabs organisation, virksomhed, materiel og dimensionering (BEK nr. 730 af 10/08/1994), hvor det var et krav i § 6, at udrykningstiden regnet fra alarmeringscentralens afgivelse af alarmen til førsteudrykningens fremmøde på skadestedet ikke måtte overstige 10 minutter i områder med tættere bebyggelse og 15 minutter i områder med spredt bebyggelse.

Responstider hos redningsberedskabet, som der er fokus på i dag, siger, at de skal være fremme inden for 10 minutter i områder med tættere bebyggelse (byområder), inden for 15 minutter i områder med spredt bebyggelse og inden for 20 minutter i tyndtbefolkede områder.

Et fremadrettet fokus på responstiden vil efter forslagsstillerens opfattelse højne kvaliteten hos det kommunale redningsberedskab og gøre det mere attraktivt at blive frivillig og deltidsredningsmedarbejder. Dermed skabes bedre mulighed for både at rekruttere og fastholde medarbejderne til gavn for borgernes sikkerhed.

Skriftlig fremsættelse

Mike Villa Fonseca (UFG):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om ændring af kravene til det kommunale beredskabs reaktionstider fra afgangstider til responstider.

(Beslutningsforslag nr. B 132)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.