Danwatch har beskrevet retssagen om Lake Turkana Wind Project (»En dansk vindmøllepark er Kenyas største grønne investering nogensinde. Nu har en domstol kendt den ulovlig«, danwatch.dk, den 1. november 2021).
I september 2021 besluttede tre enige dommere, at stammerne har ret. Overdragelsen af jord til Lake Turkana Wind Power project er sket ulovligt og i strid med Kenyas forfatning. Derfor er skødet til jorden ulovligt, og selvom vindmøllerne kan blive stående, fordi de giver strøm til befolkningen, så har parterne nu ét år til at sikre, at aftalen om jorden genforhandles.
Ifølge danwatch.dk fremgår det af dommen om investorernes, altså IFU’s og EKF’s, ansvar: »Som investor i et projekt, der involverer milliarder af shilling, burde der have været foretaget omhyggelig og idiotsikker due diligence. Retten har dog taget i betragtning, at det anfægtede projekt allerede er afsluttet og leverer en væsentlig del af det nationale elbehov«.
- Hvad er ministerens kommentar til, at et danskstøttet og -opført vindmølleprojekt er endt i en ulovlig handel med jord, også kaldet land grabbing, i Kenya?
- Retssagen har foreløbigt varet syv år. På hvilken måde burde investorerne, herunder danske IFU og EKF, have udøvet aktivt ejerskab for at sikre, at de ikke endte med at krænke oprindelige folks rettigheder i et projekt, der var tænkt til at skabe grøn strøm for verdens fattigste?
- Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at danske midler ikke i fremtiden bidrager til brud på andre landes forfatning og nationale lovgivning?
Dato: 11-11-2021
Status: Endeligt besvaret
Emne:
udviklingsbistand