Den 3. juni 2021 foreligger Fødevarestyrelsens slutrapport om dioxin PCB i laks fra Østersøen 2021 (projektnr. 4414). Det fremgår af rapporten, at ingen af de 25 laks i dette projekt overskred grænseværdien for dioxin, ligesom, ”Fingeraftrykket i laksene fra 2013 og tidligere, er stort set identisk med det fingeraftryk, vi ser i laksene fra 2018 og frem til i
dag, trods faldet i dioxin og PCB. Det tyder på, at indholdet også er faldet betydeligt, i de fisk laksen normalt æder (sild, brisling), så deres indtag af dioxin og PCB derved bliver lavere.”
Vil ministeren i forlængelse af svar på MOF alm. del - spørgsmål 1293 besvare følgende spørgsmål:
1. Nu har tre på hinanden følgende rapporter påvist, at indholdet af dioxin på østersølaksen er under grænseværdierne. Vil ministeren med den viden løfte restriktionerne for alle laks i Østersøen?
2. Hvor mange på hinanden følgende målinger skal påvise, at dioxin-indholdet er under grænseværdierne, før ministeren vil løfte restriktionerne?
3. Med tre på hinanden godkendte målinger er der ikke fagligt belæg for at opretholde restriktionerne for laks. Er ministeren enig i, at det er et politisk valg ikke at løfte restriktionerne?
4. Når et klart politisk valg forhindrer de bornholmske fiskere i et indtægtsgrundlag, har man så ikke en moralsk forpligtigelse til at kompensere erhvervet for den indtægt, der kunne have været opnået, såfremt man ikke politisk havde valgt at opretholde restriktioner?
Dato: 13-09-2021
Status: Endeligt besvaret
Emne:
fiskeri og havbrug