Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2021-5920
Den 8. oktober 2021
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1682 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 13. september 2021. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Peter Juel-Jensen (V).
Spørgsmål nr. 1682 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Den 3. juni 2021 foreligger Fødevarestyrelsens slutrapport om dioxin PCB i laks fra Østersøen 2021
(projekt nr. 4414). Det fremgår af rapporten, at ingen af de 25 laks i dette projekt overskred grænsevær-
dien for dioxin, ligesom, ”Fingeraftrykket
i laksene fra 2013 og tidligere, er stort set identisk med det
fingeraftryk, vi ser i laksene fra 2018 og frem til i dag, trods faldet i dioxin og PCB. Det tyder på, at
indholdet også er faldet betydeligt, i de fisk laksen normalt æder (sild, brisling), så deres indtag af dioxin
og PCB derved bliver lavere.”
Vil ministeren i forlængelse af svar på MOF alm. del - spørgsmål 1293 besvare følgende spørgsmål:
1. Nu har tre på hinanden følgende rapporter påvist, at indholdet af dioxin på østersølaksen er under
grænseværdierne. Vil ministeren med den viden løfte restriktionerne for alle laks i Østersøen?
2. Hvor mange på hinanden følgende målinger skal påvise, at dioxin-indholdet er under grænseværdi-
erne, før ministeren vil løfte restriktionerne?
3. Med tre på hinanden godkendte målinger er der ikke fagligt belæg for at opretholde restriktionerne
for laks. Er ministeren enig i, at det er et politisk valg ikke at løfte restriktionerne?
4. Når et klart politisk valg forhindrer de bornholmske fiskere i et indtægtsgrundlag, har man så ikke en
moralsk forpligtigelse til at kompensere erhvervet for den indtægt, der kunne have været opnået, såfremt
man ikke politisk havde valgt at opretholde restriktioner?”
Svar
Det er positivt, at vi ser et kontinuerligt fald i dioxinindholdet i østersøfisk, og jeg håber, at faldet på sigt
kan gøre det muligt, at fjerne restriktionerne for østersølaks. Det skal dog være uden sundhedsmæssige
risici for forbrugerne.
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk