Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2459192_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2021-5920
Den 8. oktober 2021
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1682 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 13. september 2021. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Peter Juel-Jensen (V).
Spørgsmål nr. 1682 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Den 3. juni 2021 foreligger Fødevarestyrelsens slutrapport om dioxin PCB i laks fra Østersøen 2021
(projekt nr. 4414). Det fremgår af rapporten, at ingen af de 25 laks i dette projekt overskred grænsevær-
dien for dioxin, ligesom, ”Fingeraftrykket
i laksene fra 2013 og tidligere, er stort set identisk med det
fingeraftryk, vi ser i laksene fra 2018 og frem til i dag, trods faldet i dioxin og PCB. Det tyder på, at
indholdet også er faldet betydeligt, i de fisk laksen normalt æder (sild, brisling), så deres indtag af dioxin
og PCB derved bliver lavere.”
Vil ministeren i forlængelse af svar på MOF alm. del - spørgsmål 1293 besvare følgende spørgsmål:
1. Nu har tre på hinanden følgende rapporter påvist, at indholdet af dioxin på østersølaksen er under
grænseværdierne. Vil ministeren med den viden løfte restriktionerne for alle laks i Østersøen?
2. Hvor mange på hinanden følgende målinger skal påvise, at dioxin-indholdet er under grænseværdi-
erne, før ministeren vil løfte restriktionerne?
3. Med tre på hinanden godkendte målinger er der ikke fagligt belæg for at opretholde restriktionerne
for laks. Er ministeren enig i, at det er et politisk valg ikke at løfte restriktionerne?
4. Når et klart politisk valg forhindrer de bornholmske fiskere i et indtægtsgrundlag, har man så ikke en
moralsk forpligtigelse til at kompensere erhvervet for den indtægt, der kunne have været opnået, såfremt
man ikke politisk havde valgt at opretholde restriktioner?”
Svar
Det er positivt, at vi ser et kontinuerligt fald i dioxinindholdet i østersøfisk, og jeg håber, at faldet på sigt
kan gøre det muligt, at fjerne restriktionerne for østersølaks. Det skal dog være uden sundhedsmæssige
risici for forbrugerne.
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
[email protected]
www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1682: MFU spm. om dioxin under grænseværdierne på østersølaksen, til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
”Ad
1) Danmark har valgt at følge EU-Kommissionens henstilling fra 2016 om håndtering af østersøfisk.
Denne henstilling forhandles på nuværende tidspunkt på arbejdsgruppemøder med EU-Kommissionen
og de otte østersølande.
Første møde er afholdt den 31. august 2021, hvor Danmark fremlagde resultater for dioxin/PCB i øster-
sølaks. Endvidere opfordrede Danmark til, at der skal ses på, om trimningen af laksen og evt. vægtbe-
grænsninger kan fjernes fremadrettet.
Det er på nuværende tidspunkt muligt at fange og markedsføre østersølaks, hvis de overholder grænse-
værdierne. Dette kan dokumenteres analytisk eller ved at overholde nogle bestemte kriterier som trim-
ning, hvorved alt synligt fedt fjernes, og overholdelse af vægtgrænser.
Ad 2) Som beskrevet ovenfor har Danmark valgt at følge EU-Kommissionens henstilling og afventer
derfor en revision af denne. Hvis andre østersølande kan fremlægge resultater, der kan understøtte Fø-
devarestyrelsens data, er der en mulighed for, at restriktionerne kan ophæves, hvis laksen fortsat vur-
deres sikker.
Ad 3) EU-Kommissionens henstilling revideres på baggrund af data og faglige risikovurderinger fra Den
Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og dermed ikke ud fra et politisk ønske.
Selvom indholdet af dioxin er faldende i østersøfisk, indeholder de fortsat mere dioxin end andre ani-
malske fødevarer, herunder fisk fanget i de åbne have.
EU-Kommissionen afventer på nuværende tidspunkt en WHO-vurdering af de enkelte stoffers farlighed.
Denne vurdering forventes først klar i slutningen af 2022. Derfor kan de endelige grænseværdier først
revideres i 2023. Desuden kan en skærpet risikovurdering af dioxin give anledning til lavere grænsevær-
dier.
Ad 4) Det har hele tiden været muligt for fiskerne at fange og markedsføre østersølaks, dog med nogle
restriktioner for at sikre overholdelse af grænseværdierne og mindske indtaget af dioxin. Det er også
muligt at markedsføre østersølaks til konsum, hvis det ved analyse af det enkelte parti kan bevises, at
det er i overensstemmelse med EU-grænseværdierne for dioxin.”
Rasmus Prehn
/
Paolo Drostby
2