Ministeren bedes besvare følgende spørgsmål i relation til Aftale af 3. december 2020 mellem regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om fremtiden for olie- og gasindvinding i Nordsøen:
a) Aftalen giver en 2050-slutdato for alle eksisterende tilladelser. Langt de fleste af disse tilladelser havde allerede en slutdato, der lå tidligere end 2050. Hvor meget forventes produktionen at stige med som følge af den senere slutdato, og hvad betyder det omregnet i CO2-udledninger?
b) Hvad indebærer det at indgå en “forhandlet, frivillig aftale om ændringer af tilladelser”? Vil det f.eks. blive muligt at indgå en forhandlet frivillig aftale om en tidligere slutdato end 2050 for bestemte dele af produktionen? Der henvises til aftalens punkt 2.
c) Hvor meget forventes produktionen at stige med som følge af en forventet og fra Ardent Oil allerede tilkendegivet øget interesse for minirunder og naboblokproceduren? Der henvises til aftalens punkt 6, afsnit 3, hvor der står: “Det er forventningen, at der vil være øget interesse for minirunder og naboblokproceduren i en situation, hvor der ikke længere iværksættes udbudsrunder, som dog ikke vil opveje den samlede reduktion i produktion som følge af aftalen”.
d) Ifølge Energistyrelsens prognose forventes aftalen at reducere produktionen med 9-15 pct. Er der her taget højde for den øgede produktion, der forventes, som følge af en øget interesse for minirunder og naboblokproceduren, samt for at en række eksisterende tilladelser får forlænget slutdatoen til 2050? Hvis ikke der er taget højde for dette, bedes om en beregning, der både viser de forventede fald og de forventede stigninger i produktion som følge af aftalen.
e) Vil der som følge af aftalen om fremtiden for olie- og gasindvinding i Nordsøen og som led i det globale initiativ, der omtales, blive udarbejdet en egentlig plan for udfasning af fossil produktion i Danmark, og hvornår vil denne blive offentlig? Der henvises til aftalens punkt 9, afsnit 1: ”Parterne er enige om, at aftalen udgør en oplagt mulighed for at lægge pres på og gå i dialog med andre lande for at udarbejde planer for udfasning af fossil produktion, og at Danmark således bør tage globalt lederskab i udarbejdelsen af et initiativ, hvor et sådant arbejde kan formaliseres, og en størst mulig klimaeffekt dermed opnås”.
Dato: 10-12-2020
Status: Endeligt besvaret
Emne:
fossile brændstoffer