Ministeren skriver i sin besvarelse af 25. marts 2020 af L 145 - spørgsmål 35 (2019-20), at ”Regeringen lægger derfor med forslaget op til, at rejseudbydere kan beholde eventuelt refunderede beløb fra underleverandører, såsom hoteller og flyselskaber eller fra forsikringer.” Svaret stemmer dårligt overens med ministerens svar af 4. marts på ERU alm. del - spørgsmål 301, hvor ministeren skriver, at ”Det fremgår bl.a., at kompensation kun må gives til dækning af skader, der er en direkte og dokumenteret konsekvens af COVID-19, og at kompensation skal nedskrives med ethvert beløb, der er inddrevet gennem forsikringsdækning, retssager, voldgift eller anden kilde for de samme skader. Det betyder bl.a., at beløb, som en rejseudbyder har fået refunderet fra sin underleverandør, skal fratrækkes kompensationen.”
- I forlængelse af disse to modstridende svar bedes ministeren redegøre for, om de pågældende regler om statsstøtte bliver håndhævet i andre EU-lande.
- Ministeren bedes desuden oplyse, om regeringen agter at udfordre de EU-regler for krisestøtte, som angiveligt stiller krav om, at beløb, som en rejseudbyder har fået refunderet fra sin underleverandør, skal fratrækkes kompensationen.
- Hvis rejsebureauerne nu skal betale pengene tilbage, kan de så modregne de omkostninger, som de har haft og får i forbindelse med inddrivelse af pengene? Det er måneders arbejde, det drejer sig om. Pengene er jo ikke dukket op af sig selv, og der er fortsat en del leverandører, der skylder penge, herunder flyselskaber som Ryanair.
Dato: 19-03-2021
Status: Endeligt besvaret
Emne:
COVID-19 pandemien, erhvervsdrivende virksomhed