L 108 Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed og lov om film.

(Gennemførelse af direktivet om audiovisuelle medietjenester m.v.).

Af: Kulturminister Joy Mogensen
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2019-20
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-02-2020

Skriftlig fremsættelse (5. februar 2020)

20191_l108_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (5. februar 2020)

Kulturministeren (Joy Mogensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed og lov om film (Gennemførelse af direktivet om audiovisuelle medietjenester m.v.)

(Lovforslag nr. L 108)

Hovedformålet med lovforslaget er at gennemføre dele af direktiv (EU) 2018/1808 af 14. november 2018, der reviderer og opdaterer direktivet om audiovisuelle medietjenester (direktiv 2010/13/EU).

Direktivet om audiovisuelle medietjenester indeholder en minimumsregulering af tv og on demand-audiovisuelle medietjenester vedrørende reklamer, fremme af europæiske produktioner, beskyttelse af mindreårige i forhold til skadeligt indhold mm. Ved ændringsdirektivet udvides direktivets anvendelsesområde til at omfatte en regulering af videodelingsplatformstjenester - dvs. tjenester, der organiserer audiovisuelt indhold, men ikke har et redaktionelt ansvar for indholdet.

Hovedpunkter i lovforslaget er indførelse af:

- pligt for videodelingsplatformstjenester til at træffe foranstaltninger til at imødegå skadeligt og ulovligt audiovisuelt indhold på deres tjenester

- regler om registrering af udbydere af on demand-audiovisuelle medietjenester hos Radio- og tv-nævnet

- krav til udbydere af tv og on demand-audiovisuelle medietjenester om mærkning af programmers egnethed for mindreårige

- pligt for udbydere af tv og on demand-audiovisuelle medietjenester til gradvist at gøre programindhold mere tilgængeligt for personer med handicap.

Lovforslaget er erhvervsrettet, og det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2020. Direktivet skal være gennemført senest den 19. september 2020.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.