Under Marokkos Universal Periodic Review (UPR) i FN’s Menneskerettighedsråd, opfordrede flere lande Marokko til at afholde den folkeafstemning om Vestsaharas tilhørsforhold, som landets oprindelige befolkning blev lovet i 1991. Andre af FN’s medlemslande opfordrede Marokko til at gøre noget ved menneskerettighedssituationen i Vestsahara, herunder ytrings- og forsamlingsfriheden, og sikre Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne imod økonomisk og kulturel diskrimination i forhold til de marokkanske bosættere.
Danmark, repræsenteret ved FN-attaché Stine Svejborg, roste Marokko, for sine fremskridt siden landets seneste UPR i 2012, men kritiserede Marokkos behandling af journalister. Hun nævnte ikke Vestsahara.
Under Marokkos Universal Periodic Review i 2012 havde Danmark ellers beklaget, ”at de FN-ledede forhandlinger, der søger at finde en fredelig løsning på Vestsaharas status, er gået i stå, at fredelige demonstrationer til stadighed angribes, og at demonstranter tilbageholdes eller overfaldes.”
Ministeren bedes i lyset heraf redegøre for følgende:
1) Hvorfor rejser regeringens repræsentant ikke spørgsmålet om folkeafstemning om Vestsahara?
2) Hvorfor rejser regeringens repræsentant ikke kravet om en menneskerettighedsvinkel i MINURSO's (United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara) arbejde?
3) Hvorfor spiller Folketingets beslutning V 79 (folketingsåret 2015-16) tilsyneladende ingen rolle i det danske bidrag til dette review?
4) Hvorfor bakker den danske repræsentant ikke op om de lande, der rejser spørgsmålene om Vestsahara?
5) Hvad er årsagen for skiftet i regeringens linje fra 2012 til 2017?
Der henvises til artiklen ”Lande i FN’s menneskerettighedsråd: Gør noget ved Vestsahara”, der blev bragt på stiffkitten.wordpres.com den 4. maj 2017.
Dato: 08-05-2017
Status: Endeligt besvaret
Emne:
udenrigspolitik og sikkerhedspolitik