L 57 Forslag til lov om ændring af sundhedsloven.

(Hjælperordninger til personer med kronisk respirationsinsufficiens).

Af: Minister for sundhed og forebyggelse Nick Hækkerup (S)
Udvalg: Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 09-12-2014

Afgivet: 09-12-2014

Betænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 9. december 2014

20141_l57_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 9. december 2014

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 6. november 2014 og var til 1. behandling den 21. november 2014. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 1 møde.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og ministeren for sundhed og forebyggelse sendte den 28. august 2014 dette udkast til udvalget, jf. SUU alm. del - bilag 584, folketingsåret 2013-14. Den 6. november 2014 sendte ministeren for sundhed og forebyggelse de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget 1 skriftlig henvendelse fra Dansk Erhverv.

Ministeren for sundhed og forebyggelse har over for udvalget kommenteret den skriftlige henvendelse til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 8 spørgsmål til ministeren for sundhed og forebyggelse til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

1 af udvalgets spørgsmål og ministeren for sundhed og forebyggelses svar herpå er optrykt som bilag 2 til betænkningen.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget bemærker, at DF har arbejdet meget med at forbedre ordningen med brugerstyret personlig assistance (BPA-ordningen) og også har haft indkaldt tidligere ministre i flere samråd for at kortlægge forskellige muligheder for at forenkle og forbedre ordningen. Der har været flere udfordringer med ordningen, heriblandt at man som respiratorbruger ofte har haft to hjælpere - en i forbindelse med respiration, som hører under sundhedsloven, og en, som varetog BPA-ordningen i henhold til serviceloven. Med lovforslaget sikres borgerne størst mulig indflydelse på tilrettelæggelsen af hjælperordningerne og en høj kvalitet i behandlingen. Samtidig skal regionsrådenes og kommunalbestyrelsernes administration af de fælles ordninger forenkles og samlet set reduceres. DF kan støtte lovforslaget, men er ikke enig i, at ministeren skal have yderligere bemyndigelser.

Det er et lovforslag, der har været længe undervejs, og der er tale om et område, som DF har fulgt tæt og fortsat vil følge tæt. DF vil holde et vågent øje med udmøntningen af lovforslaget, især i forhold til arbejdsmiljøregler og samarbejdet mellem regionsråd og kommunalbestyrelser og i forhold til om lovforslaget virker efter hensigten. Ministeren har i den forbindelse tilkendegivet, at partierne bag aftalen om lovforslaget vil få tilsendt et udkast til bekendtgørelse forud for den offentlige høring, jf. det optrykte svar på spørgsmål 6.

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

Annette Lind (S) Flemming Møller Mortensen (S) Julie Skovsby (S) Karen J. Klint (S) fmd. Anne Sina (S) Rasmus Horn Langhoff (S) Orla Hav (S) Helle Løvgreen Mølvig (RV) Marlene Borst Hansen (RV) Liv Holm Andersen (RV) Özlem Sara Cekic (SF) Karl H. Bornhøft (SF) Eigil Andersen (SF) Stine Brix (EL) Per Clausen (EL) Hans Andersen (V) nfmd. Martin Geertsen (V) Jane Heitmann (V) Sophie Løhde (V) Hans Christian Schmidt (V) Eyvind Vesselbo (V) Finn Thranum (V) Liselott Blixt (DF) Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karina Adsbøl (DF) Anita Christensen (DF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Thyra Frank (LA) Daniel Rugholm (KF)

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)47
Dansk Folkeparti (DF)22
Radikale Venstre (RV)17
Socialistisk Folkeparti (SF)12
Enhedslisten (EL)12
Liberal Alliance (LA)9
Det Konservative Folkeparti (KF)8
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 57

Bilagsnr.

Titel

1
Høringssvar og høringsnotat, fra ministeren for sundhed og forebyggelse
2
Henvendelse af 18/11-14 fra Dansk Erhverv
3
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
4
1. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 57

Spm.nr.
Titel
1
Spm. om kommentar til henvendelsen af 18/11-14 fra Dansk Erhverv, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
2
MFU spm. om, hvordan ministeren forholder sig til blandt andre Muskelsvindfondens påpegning af, at det i praksis bliver umuligt for borgere med borgerstyret personlig assistance, særlig personer, der modtager hjælp efter Servicelovens § 95, at rejse på ferie til udlandet, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
3
MFU spm. om, hvordan ministeren vurderer blandt andre Dansk Sygeplejeråds, Muskelsvindfondens og FOA's bekymringer for, om hjælperne har tilstrækkelig kompetence til at betjene respirationsudstyr, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
4
MFU spm. om, hvordan ministeren vurderer den lange række af så forskellige aktører som blandt andre Danske Handicaporganisationers og Dansk Erhvervs bekymring for at gennemføre lovforslaget uden af have en fælles national takstmodel, som sikrer, at det er ordentlige virksomheder, der varetager opgaven, at borgerne modtager tilstrækkelige hjælp og at hjælperne får ordentlige løn- og ansættelsesforhold, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
5
Spm. om, hvorfor man som respiratorbruger får at vide, at respiratorordningerne skal udliciteres i 1. kvartal 2015, og at man derfor ikke kan opsige de nuværende ordninger med udvalgte firmaer og tage et firma, man selv vælger (eventuelt fra den 1. februar 2015), til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
6
Spm. om nærmere redegørelse for den bemyndigelse vedrørende fordeling af udgifter, som ministeren skal have, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
7
Spm., om ministeren vil bekræfte, at de partier, der står bag aftalen, vil blive inddraget i drøftelser, hvis der skulle opstå udfordringer med BPA-ordningerne, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
8
Spm. om, hvordan ministeren vil sikre, at ansvaret for arbejdsmiljøet ikke falder mellem flere stole, hvis ansvaret skal deles mellem den private virksomhed, borgeren og respirationscenteret, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå


Bilag 2

Et af udvalgets spørgsmål til ministeren for sundhed og forebyggelse og dennes svar herpå

Spørgsmålet og ministeren for sundhed og forebyggelses svar herpå er optrykt efter ønske fra DF.

Spørgsmål 6:

Vil ministeren nærmere redegøre for den bemyndigelse vedr. fordeling af udgifter som ministeren skal have - hvad indeholder den?

Svar:

Med lovforslag nr. L 57 foreslås det, at ministeren for sundhed og forebyggelse bemyndiges til efter forhandling med ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, at fastsætte regler om fordeling mellem regionsrådet og kommunalbestyrelsen af udgifterne til hjælperordninger til personer, som modtager hjælp til respirationsbehandling og hjælp efter §§ 83, 85, 95 eller 96 i serviceloven, jf. den foreslåede § 240 a, stk. 3.

Bemyndigelsen vil bl.a. blive benyttet til at fastsætte regler for fordelingen af udgifter til hjælpere til personer, der både har respirationshjælpere og hjælp efter servicelovens §§ 83, 85, 95 eller 96, hvis samarbejdsaftalen mellem regionsrådet og kommunalbestyrelserne i regionen, jf. den foreslåede § 205, stk. 1, ikke omfatter sådanne principper, jf. afsnit 2.3.2 i de almindelige bemærkninger og pkt. 3 i de specielle bemærkninger i lovforslaget.

Jeg vil sammen med ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold til det formål efter forhandling med Danske Regioner og KL fastsætte en fordelingsnøgle, som regionsrådet og kommunalbestyrelserne i regionen i så fald skal benytte til beregning af, hvilken andel af udgifterne til fælles hjælperordninger, som skal afholdes af henholdsvis regionsrådet og kommunalbestyrelserne.

Bemyndigelsen vil endvidere blive benyttet til at fastsætte, at udgiftsfordelingen mellem regionsrådet og kommunalbestyrelserne i alle tilfælde skal tage udgangspunkt i udgifterne til det samlede antal timer, en borger modtager til hjælp til respirationsbehandling og hjælp efter servicelovens §§ 83, 85, 95 eller 96.

De beskrevne bestemmelser vil blive fastsat i en bekendtgørelse.

Partierne bag aftalen om lovforslaget vil få tilsendt et udkast til bekendtgørelse forud for den offentlige høring.