L 156 Forslag til lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og forskellige andre love.

(Kompetencen til at træffe afgørelse om lovvalg m.v. efter EF-forordning nr. 883/04 om koordinering af de sociale sikringsordninger m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Tillægsbetænkning

Afgivet: 21-04-2010

Tillægsbetænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 21. april 2010

20091_l156_tillaegsbetaenkning.pdf
Html-version

Tillægsbetænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 21. april 2010

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 17. marts 2010 og var til 1. behandling den 6. april 2010. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Arbejdsmarkedsudvalget. Udvalget afgav betænkning den 14. april 2010. Lovforslaget var til 2. behandling den 20. april 2010, hvorefter det blev henvist til fornyet behandling i Arbejdsmarkedsudvalget.


Møder

Udvalget har, efter lovforslaget blev henvist til fornyet udvalgsbehandling, behandlet dette i 1 møde.


Dispensation fra bestemmelsen i Folketingets forretningsorden § 8 a, stk. 2.

Udvalget indstiller, at lovforslaget kommer til 3. behandling, tidligere end 2 dage efter at tillægsbetænkningen er omdelt.


Spørgsmål

Udvalget har under den fornyede behandling af lovforslaget stillet 4 spørgsmål til beskæftigelsesministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.


2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse i den affattelse, hvori det foreligger efter 2. behandling.


Socialistisk Folkepartis og Enhedslistens medlemmer af udvalget lægger vægt på, at en vedtagelse af lovforslaget ikke vil fratage arbejdsløshedsforsikrede rettigheder, som de har i henhold til forordning 883/04, jf. svaret på spørgsmål 5. En vedtagelse af lovforslaget vil i sig selv ikke ændre på de rettigheder, som er fastlagt ved EF-Domstolens praksis og som er indarbejdet i forordning 883/04.


Partierne er på denne baggrund modstandere af regeringens tolkning af denne retspraksis derhen, at forsikrede i danske a-kasser bosat uden for Danmark, men med arbejde i Danmark og derfor omfattet af begrebet andre arbejdstagere end grænsearbejdere (såkaldt Miethestatus efter en dom ved EF-domstolen) fratages retten til ved ledighed at få arbejdsløshedsdagpenge fra de danske a-kasser. Partierne vil derfor arbejde for at ændre den danske tolkning af gældende EU-retspraksis, som ministeren er på vej med i tilknytning til forordning 883/04.


Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for tillægsbetænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i tillægsbetænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i tillægsbetænkningen.


Jens Vibjerg V Peter Juel Jensen V Louise Schack Elholm V Ulla Tørnæs V Bent Bøgsted DF Colette L. Brix DF Helle Sjelle KF fmd. Rasmus Jarlov KF Anders Samuelsen LA Torben Hansen S Anne-Marie Meldgaard S Lone Møller S Leif Lahn Jensen S nfmd. Eigil Andersen SF Karsten Hønge SF Morten Østergaard RV Line Barfod EL

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)
47
 
Liberal Alliance (LA)
3
Socialdemokratiet (S)
45
 
Inuit Ataqatigiit (IA)
1
Dansk Folkeparti (DF)
24
 
Siumut (SIU)
1
Socialistisk Folkeparti (SF)
23
 
Tjóðveldisflokkurin (TF)
1
Det Konservative Folkeparti (KF)
18
 
Sambandsflokkurin (SP)
1
Det Radikale Venstre (RV)
9
 
Uden for folketingsgrupperne
2
Enhedslisten (EL)
4
 
(UFG)
 


 

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 156


Bilagsnr.


Titel


5
Betænkning afgivet den 14. april 2010
6
1. udkast til tillægsbetænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 156


Spm.nr.
Titel
3
Spm., om EU-forordning 883/04 indeholder en eksplicit og positivt formuleret omgørelse af den retspraksis, der blev grundlagt med EF-Domstolens dom i sagen Horst Miethe mod Bundesanstalt für Arbeit (1/85), til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm., om det er korrekt, at Arbejdsdirektoratet i forlængelse af en vedtagelse af L 156 planlægger at udsende en ny vejledning, hvorefter der ikke længere i Danmark vil kunne træffes afgørelse om, at lønmodtagere kan omfattes af begrebet andre arbejdstagere end grænsearbejdere (såkaldt Miethestatus), til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
5
Spm., om ministeren mener at have lovhjemmel til at fratage forsikrede i danske a-kasser retten til at blive omfattet af begrebet andre arbejdstagere end grænsearbejdere (den såkaldt Miethestatus), til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
6
Spm., om forslaget om, at to eller flere a-kasser etablerer hel eller delvis fælles administration, forhindrer de deltagende a-kasser i et sådant administrationsfællesskab i samtidig at bibeholde administrationsfællesskab med en faglig organisation, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå