L 156 Forslag til lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og forskellige andre love.

(Kompetencen til at træffe afgørelse om lovvalg m.v. efter EF-forordning nr. 883/04 om koordinering af de sociale sikringsordninger m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 17-03-2010

Fremsættelse: 17-03-2010

Skriftlig fremsættelse (17. marts 2010)

20091_l156_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (17. marts 2010)

Beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og forskellige andre love (Kompetencen til at træffe afgørelse om lovvalg m.v. efter EF-forordning nr. 883/04 om koordinering af de sociale sikringsordninger m.v.)

(Lovforslag nr. L 156).

Lovforslaget har til formål at sikre, at dansk lovgivning er i overensstemmelse med de bestemmelser, der er fastlagt i forordningerne (EF) nr. 883/04 og nr. 987/09, der finder anvendelse fra 1. maj 2010. Lovforslaget indeholder samtidig bestemmelser, der skal gøre det muligt at anvende og administrere de procedurer, der er fastlagt i forordningerne.


Herudover indeholder forslaget en række ændringer som følge af ressortomlægningen ved Kgl. Resolution af 7. april 2009, hvor Beskæftigelsesministeriet blandt andet fik tilført pensionsområdet fra det daværende Velfærdsministerium, og ændringer som følge af organisationsomlægningen fra 1. oktober 2009 i Beskæftigelsesministeriet.


Der er tale om ændringer som følge af, at forordning (EF) nr. 883/04 finder anvendelse fra 1. maj 2010. Disse ændringer vedrører fastsættelse af Pensionsstyrelsens kompetence til at fastlægge lovvalg i sager om social sikring og til at udstede blåt EU-sygesikringskort til pensionister, der bor i udlandet. Herudover er der tale om konsekvensændringer for arbejdsløshedsforsikringsområdet og en række andre lovområder. Endvidere foreslås der, at der indbetales ATP-bidrag for perioder, hvor der udbetales arbejdsløshedsdagpenge under arbejdssøgning i et andet EU/EØS-land i 3 måneder efter forordningen.


Dernæst indeholder lovforslaget en række konsekvensændringer som følge af en organisationsomlægning i Beskæftigelsesministeriet fra 1. oktober 2009. Ændringerne vedrører en række bemyndigelser, der efter de gældende regler er givet til direktørerne for styrelser og direktorat, som efter forslaget lægges hos beskæftigelsesministeren.


Endvidere er der tale om ændring af hjemmel til udstedelse af regnskabs- og revisionsbekendtgørelsen som følge af ressortomlægningen mellem ministerierne ved Kgl. Resolution af 7. april 2009. Det foreslås, at hjemlen til at udstede regnskabs- og revisionsbekendtgørelsen ændres, således at det er beskæftigelsesministeren, der efter forhandling med socialministeren bliver ansvarlig for udstedelsen af regnskabs- og revisionsbekendtgørelsen.


Endelig foreslås det, at der gives mulighed for etablering af hel eller delvis fælles administration for to eller flere arbejdsløshedskasser, og at kravet til dokumentation for beskæftigelse ved opsat folkepension forenkles.


Lovforslaget vil medføre statslige merudgifter ved udstedelse af det blå EU-sygesikringskort. Forslaget medfører etablerings- og opstartsudgifter på 1,2 mio. kr. i 2010 og årlige driftsudgifter på 0,4 mio. kr. fra 2011 og fremefter.


Forordning (EF) nr. 883/04 om koordinering af de sociale sikringsordninger er umiddelbart gældende i hvert medlemsland. Det betyder, at forordningen som sådan ikke skal implementeres i dansk lovgivning. Derimod skal dansk lovgivning være i overensstemmelse med forordning (EF) nr. 883/04. Dette lovforslag har til formål at sikre, at dansk lovgivning er i overensstemmelse med de bestemmelser, der er fastlagt i forordningerne (EF) nr. 883/04 og nr. 987/09, og indeholder samtidig bestemmelser, der skal gøre det muligt at anvende og administrere de procedurer, der er fastlagt i forordningerne. Endvidere er der tale om konsekvensændringer som følge af, at forordning (EF) nr. 883/04 finder anvendelse fra 1. maj 2010.


Loven foreslås at træde i kraft den 1. maj 2010.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.