L 36 Forslag til lov om ændring af lov om luftfart.

(Lufthavnstakster, tilsyn, forsikring, tavshedspligt, lønindeholdelse for manglende betaling og internationale vedtagelser på engelsk m.v.).

Af: Transport- og energiminister Flemming Hansen (KF)
Udvalg: Trafikudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-10-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l36_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (5. oktober 2006)

 

 

Transport- og energiministeren (Flemming Hansen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om luftfart. (Lufthavnstakster, tilsyn, forsikring, tavshedspligt, lønindeholdelse for manglende betaling og internationale vedtagelser på engelsk m.v.)

(Lovforslag nr. L 36).

Formålet med lovforslaget er at modernisere og præcisere retsgrundlaget for lufthavnenes opkrævning af betaling hos luftfartsselskaberne for benyttelse af lufthavnene (lufthavnstakster). Desuden indføres der mulighed for, at der kan gives lufthavne, der giver ulovlige rabatter, en bøde. I dag kan der kun reageres over for en lufthavn, der giver ulovlige rabatter, ved at lukke lufthavnen

Desuden foreslås en række konsekvensændringer som følge af EU-regler og enkelte ændringer og præciseringer vedrørende bl.a. regler om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed, tavshedspligt, forsikring og tekniske standarder.

I april offentliggjorde Transport- og Energiministeriet en grundig rapport om fastsættelsen af lufthavnsafgifter i de danske lufthavne. Med dette forslag til ændring af luftfartsloven følger der op på anbefalingerne i rapporten. Anbefalingerne i rapporten er tidligere fremsendt til Folketingets Trafikudvalg.

Det er i dag uklart om betalingen for ground handling ydelser (f.eks. påfyldning af benzin på fly) er omfattet af statslig regulering. Det foreslås derfor, at det klart skal fremgå, at i situationer, hvor der ikke er konkurrence, er betalingen for sådanne ydelser omfattet af takstregulering. Men, hvis der er konkurrence, så skal betalingen ikke reguleres.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, skal jeg anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.