L 128 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og retsafgiftsloven.

(Forbedring af retsstillingen for ofre for forbrydelser).

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 31-01-2007

Fremsættelse: 31-01-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l128_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (31. januar 2007)

 

 

Justitsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og retsafgiftsloven (Forbedring af retsstillingen for ofre for forbrydelser)

(Lovforslag nr. L 128).

Det er vigtigt for regeringen, at ofre for forbrydelser sikres en udstrakt beskyttelse i forbindelse med gennemførelsen af en straffesag mod gerningsmanden.

Formålet med dette lovforslag, der bygger på Strafferetsplejeudvalgets betænkning nr. 1485/2006 om forurettedes processuelle retsstilling i straffesager, er yderligere at styrke retsstillingen for forurettede eller, hvis forurettede er afgået ved døden, dennes nære pårørende.

Med henblik på at sikre en bedre vejledning og information til forurettede foreslås det, at der i retsplejeloven indsættes en almindelig bestemmelse om vejledningspligt for politiet og anklagemyndigheden over for forurettede eller dennes efterladte nære pårørende.

Der foreslås endvidere indført en pligt for politiet eller anklagemyndigheden til at underrette retten, hvis der er behov for særlig hensyntagen til et vidne, herunder forurettede, samt en pligt for retten til at bistå den pågældende i forbindelse med afgivelsen af forklaringen.

Desuden foreslås det, at det kommer til at fremgå klart af retsplejeloven, at forurettede eller dennes efterladte nære pårørende skal underrettes om afgørelser om afvisning af anmeldelser, påtaleopgivelser og tiltalefrafald. I forlæng­else heraf foreslås det også, at det kommer til at fremgå klart af retsplejeloven, at forurettede eller dennes nære pårørende kan klage over afgørelser om afvisning af anmeldelser og påtaleopgivelser.

Forurettede eller dennes nære pårørende skal efter forslaget underrettes om tiltalerejsning og fremsendelse af retsmødeanmodninger til retten med henblik på behandling af sagen som tilståelsessag. Der skal efter anmodning også ske underretning om tid og sted for hovedforhandlingen eller et retsmøde, hvor sagen behandles som tilståelsessag. Hvis en sag ankes eller genoptages, skal forurettede eller forurettedes nære pårørende efter anmodning underrettes herom. Herved sikres det, at forurettede får mulighed for at følge rettens behandling af sagen. I den forbindelse foreslås det også, at forurettede skal have adgang til at overvære lukkede retsmøder i sagen, medmindre formålet bag dørlukningen taler imod det.

Desuden foreslås det, at forurettede skal kunne anmode om at få tilsendt en gratis udskrift af dommen.

Lovforslaget indeholder også en udvidelse af adgangen til at beskikke en bistandsadvokat for forurettede eller dennes nære pårørende. Det foreslås således, at retten i særlige tilfælde skal kunne beskikke en advokat for den forurettede også i andre sager end dem, der er nævnt i den gældende bestemmelse i retsplejelovens § 741 a, stk. 1. Det foreslås endvidere, at der indføres adgang til at beskikke en advokat for forurettedes nære pårørende, hvis forurettede er afgået ved døden som følge af forbrydelsen. Der vil herefter ikke være sagstyper, hvor beskikkelse af bistandsadvokat på forhånd vil være udelukket.

Endelig foreslås bestemmelsen i retsplejelovens § 845 ændret således, at adgangen for retten til at træffe forhåndsafgørelser om dørlukning, referatforbud og navneforbud udvides, herunder hvor sådanne spørgsmål vedrører forurettede. Desuden pålægges anklagemyndigheden i alle sager senest samtidig med indlevering af bevisfortegn­elsen at underrette forsvareren og retten om, hvorvidt der foreligger spørgsmål om dørlukning mv.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.