L 95 Forslag til lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte og lov om befordringsrabat til studerende ved videregående uddannelser.

(Justering af betingelserne for udenlandske statsborgeres ret til statens uddannelsesstøtte (SU), SU uden for klippekortet til visse studieforberedende kurser på gymnasialt niveau efter fuldført gymnasial uddannelse og forenkling af rabatordning m.v.).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Lovforslag som optrykt efter 2. behandling

Optrykt: 28-03-2006

Lovforslag efter 2. behandling

20051_l95_efter_2behandling (html)

Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 28. marts 2006

Forslag

til

Lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte og lov om befordringsrabat til studerende ved videregående uddannelser

(Justering af betingelserne for udenlandske statsborgeres ret til statens uddannelsesstøtte (SU), SU uden for klippekortet til visse studieforberedende kurser på gymnasialt niveau efter fuldført gymnasial uddannelse og forenkling af rabatordning m.v.)

§ 1

I lov om statens uddannelsesstøtte, jf. lovbekendtgørelse nr. 628 af 23. juni 2005, foretages følgende ændringer:

1. I titlen indsættes efter »uddannelsesstøtte«: »(SU-loven)«.

2. § 2, stk. 1, nr. 1, affattes således:

»1) opfylder de betingelser, der er nævnt i § 2 a,«.

3. I § 2, stk. 3, 1. pkt., indsættes efter »Det er en« : »yderligere«.

4. I § 2, stk. 8, 1. pkt., ændres »nr. 1, 2, 4 og 5« til: »nr. 2, 4 og 5«.

5. Efter § 2 indsættes i kapitel 1:

»§ 2 a. Uddannelsessøgende kan få uddannelsesstøtte, når de er danske statsborgere.

Stk. 2. Uddannelsessøgende, der er EU-statsborgere eller EØS-statsborgere, og deres familiemedlemmer kan få uddannelsesstøtte til uddannelse i Danmark og i udlandet efter de betingelser, der følger af EU-retten og EØS-aftalen. EU-statsborgere og EØS-statsborgere, der ikke er arbejdstagere eller selvstændige erhvervsdrivende i Danmark, og deres familiemedlemmer har først ret til uddannelsesstøtte efter 5 års sammenhængende ophold i Danmark, jf. dog stk. 3.

Stk. 3. Ved opgørelse af, om der er tale om 5 års sammenhængende ophold i Danmark, skal der ses bort fra midlertidige fravær, der ikke tilsammen overstiger 6 måneder om året, og fravær af længere varighed på grund af aftjening af værnepligt eller af ét fravær på højst 12 på hinanden følgende måneder af vægtige grunde som f.eks. graviditet og fødsel, alvorlig sygdom, studier eller erhvervsuddannelse eller udstationering. Ved mere end 2 års sammenhængende fravær fra Danmark opnås først ret til uddannelsesstøtte efter forløbet af et derpå følgende sammenhængende ophold på 5 år.

Stk. 4. Undervisningsministeren kan fastsætte regler om udenlandske statsborgeres ret til SU til uddannelse i Danmark og udlandet.«

6. I § 3 indsættes efter stk. 4 som nyt stykke:

»Stk. 5. Undervisningsministeren kan bemyndige styrelsen til at udøve beføjelserne efter stk. 1-4.«

Stk. 5 bliver herefter stk. 6.

7. I § 13, stk. 1, nr. 3, indsættes efter »gymnasial uddannelse« : »(GSK)«.

8. I § 13, stk. 1, indsættes som nr. 4 :

»4) Supplering af en gymnasial uddannelse i form af

a) fagpakke hf (hf+),

b) fagpakke hhx eller

c) gymnasiale indslusningsforløb for flygtninge og indvandrere (GIF).«

9. I § 13 indsættes efter stk. 2 som nyt stykke:

»Stk. 3. Det nævnte månedlige supplerende stipendium, jf. § 7, stk. 5, jf. § 11, som tilskud til dækning af betaling for undervisning kan ikke gives for de anførte gymnasiale suppleringsforløb i stk. 1, nr. 3 og nr. 4, litra a og b.«

Stk. 3 bliver herefter stk. 4.

10. I § 24, stk. 3, nr. 3, ændres »§ 2, nr. 1,« til: »§ 2, stk. 1, nr. 1, jf. § 2 a,«.

11. I § 29, stk. 3, indsættes efter »§§ 2,« : »2 a,«.

12. I § 39, stk. 1, ændres »beregningen af uddannelsesstøtte og tilbagebetaling af uddannelsesstøtte, herunder oplysninger om indkomst- og formueforhold« til : »tildeling, beregning og tilbagebetaling af uddannelsesstøtte, herunder indkomst- og formueforhold samt opholdsgrundlag for udenlandske statsborgere«.

13. I § 45, stk. 1, indsættes efter »godkendelse af, om«: »private uddannelser og«.

§ 2

I lov om befordringsrabat til studerende ved videregående uddannelser, jf. lovbekendtgørelse nr. 628 af 28. juni 2001, som ændret ved § 73 i lov nr. 145 af 25. marts 2002 og § 9 i lov nr. 593 af 24. juni 2005, foretages følgende ændringer:

1. I § 1, stk. 3, 1. pkt. , ændres »§ 5, stk. 1, nr. 1,« til: »§ 5, stk. 1, nr. 2,«.

2. § 1, stk. 4, 1. pkt. , affattes således:

»Studerende kan få befordringsrabat i indtil 12 måneder efter, at de har opbrugt deres muligheder for at få SU.«

3. § 2 affattes således:

»§ 2. Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte (styrelsen) træffer afgørelse om, hvilke studerende der har ret til rabat efter § 1. Undervisningsministeren fastsætter regler om, i hvilket omfang afgørelsen træffes på grundlag af en ansøgning fra de studerende. Afgørelse om befordringsrabat efter § 1, stk. 4, træffes efter indstilling fra uddannelsesstedet.

Stk. 2. Styrelsen kan bestemme, at uddannelsesstedet kan træffe afgørelse efter stk. 1 og regler fastsat i medfør af § 5, stk. 1, nr. 4.«

4. I § 3, stk. 2 , udgår »meddelelse fra styrelsen, jf. § 2, samt«.

5. I § 3 indsættes som stk. 4 :

»Stk. 4. Undervisningsministeren fastsætter regler om, hvornår meddelelsen fra styrelsen eller uddannelsesstedet skal forevises ved anmodning om rabat.«

6. I § 4, stk. 1, ændres »DSB« til: »de jernbanevirksomheder, der udfører offentlig servicetrafik på kontrakt med staten,«.

7. I § 5, stk. 1 , indsættes før nr. 1 som nyt nummer:

»1) indhold og udformning af ansøgninger, og hvornår de studerende skal søge,«.

Nr. 1-6 bliver herefter nr. 2-7.

8. I § 5, stk. 1, nr. 3 , der bliver nr. 4, indsættes efter »uden rabat,« : »idet rabatten dog ikke kan udbetales kontant, hvis den studerende har undladt at søge i tide,«.

9. § 5, stk. 1, nr. 5 , der bliver nr. 6, affattes således:

»6) opgørelsen af, hvilke beløb der er ydet i rabat, frist for indsendelse af opgørelsen til styrelsen, indsendelse af opgørelsen i elektronisk form, og hvilke krav der stilles til attestation af opgørelsen, jf. § 4, stk. 4,«.

10. I § 5, stk. 1, nr. 6 , der bliver nr. 7, ændres »elektronisk form.« til: »elektronisk form,«.

11. I § 5, stk. 1 , indsættes som nr. 8 :

»8) elektronisk kommunikation mellem de transportansvarlige, der er nævnt i § 4, stk. 1, eller uddannelsesstedet og styrelsen, herunder om anvendelse af digital signatur eller anden sikker identifikation, bl.a. i forbindelse med indsendelse af opgørelse af, hvilke beløb der er ydet i rabat, og oplysninger om ordningen, jf. nr. 6 og 7.«

12. § 5, stk. 2 , affattes således:

»Stk. 2. Reglerne efter stk. 1, nr. 5, og reglerne efter stk. 1, nr. 7, om styrelsens adgang til at indhente individbaserede oplysninger, herunder bl.a. frist for indsendelse af individbaserede oplysninger, fastsættes efter forhandling med de transportansvarlige.«

13. Efter § 5 indsættes:

»§ 5 a. Styrelsen kan til de transportansvarlige, der er nævnt i § 4, stk. 1, videregive oplysninger om den uddannelsessøgende, der er nødvendige for at yde rabat. Styrelsen kan stille de nævnte oplysninger elektronisk til rådighed for de transportansvarlige.«

14. § 6 affattes således:

»§ 6. Afgørelser, som uddannelsesstedet træffer i medfør af § 2, stk. 2, kan inden 4 uger fra meddelelsen af afgørelsen indbringes for styrelsen af den, som afgørelsen vedrører. Klagen stiles til styrelsen og sendes til uddannelsesstedet. Fastholder uddannelsesstedet afgørelsen, sender uddannelsesstedet klagen til styrelsen med en udtalelse.

Stk. 2. Styrelsens afgørelser efter § 1, stk. 4, og § 2 i denne lov kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.«

§ 3

Stk. 1. § 1, nr. 1, 6-9 og 13, og § 2 træder i kraft dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende.

Stk. 2. § 1, nr. 2-5 og 10-12, træder i kraft den 30. april 2006 og har virkning for ansøgninger fra udenlandske statsborgere om støtte, der modtages på uddannelsesinstitutionen den 30. april 2006 og senere. For ansøgninger om støtte, der er modtaget på uddannelsesinstitutionen før den 30. april 2006, finder de hidtil gældende regler anvendelse.