L 1 Forslag til lov om ændring af tronfølgeloven.

(Ligestilling mellem kønnene i arvefølgen - fremsat i henhold til proceduren i grundlovens § 88).

Af: Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Udvalg: Udvalget til Behandling af Grundlovsforslag
Samling: 2005-06
Status: 3.beh./Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 04-10-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l1_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (4. oktober 2005)

 

Statsministeren (Anders Fogh Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af tronfølgeloven (Ligestilling mellem kønnene i arvefølgen €" fremsat i henhold til proceduren i grundlovens § 88).

(Lovforslag nr. L 1).

I forbindelse med Hoffets meddelelse tidligere på året om, at kronprinsparret ventede barn, tilkendegav regeringen, at den nuværende tronfølgelov fra 1953 ønskes ændret.

Formålet med forslaget er at sikre fuld ligestilling mellem kønnene i arvefølgen til tronen ved at ophæve den nugældende fortrinsstilling for mandlige arveberettigede, således at der alene gives fortrin til en ældre arveberettiget frem for en yngre.

Der lægges i forslaget op til en ændring, hvorefter enhver henvisning til, at søn går forud for datter, eller mand går forud for kvinde, udgår. Herudover lægges der op til, at henvisningen til "kongen" ændres til "kongen eller den regerende dronning", og til, at der foretages en lettere sproglig opdatering af visse dele af tronfølgeloven, hvorefter eksempelvis henvisningen til "Rigsdagen" erstattes med en henvisning til "Folketinget".

Tronfølgeloven har grundlovsrang. En ændring af tronfølgeloven skal derfor gennemføres i medfør af proceduren i grundlovens § 88 vedrørende grundlovsændringer. Derimod er det ikke nødvendigt i samme forbindelse at foretage en ændring af grundlovens § 2, 2. pkt. €" f.eks. i form af en tilføjelse af ordene "med senere ændringer" efter henvisningen til tronfølgeloven af 27. marts 1953.

Efter lovforslagets vedtagelse skal der på et tidspunkt udskrives nyvalg til Folketinget til fremme af sagen. Vedtages lovforslaget herefter i uændret form af det følgende folketing, skal der inden for 6 måneder afholdes folkeafstemning om sagen. Ændringerne til tronfølgeloven stadfæstes kun, hvis et flertal af deltagerne i afstemningen og mindst 40 % af samtlige stemmeberettigede stemmer for lovændringen. Folkeafstemningen vil selvsagt også omfatte Færøerne og Grønland.

Samtidig med fremsættelsen af lovforslaget for Folketinget vil forslaget blive forelagt for de færøske og grønlandske myndigheder.

Idet jeg henviser til de bemærkninger, der ledsager forslaget, skal jeg tillade mig at anbefale det til Folketingets velvillige behandling.