Jeg vil gerne knytte et par kommentarer til det ændringsforslag, som Dansk Folkeparti har stillet til det her lovforslag. Vores ændringsforslag fastholder det nuværende formål for højskolerne, sådan at ordene livsoplysning og demokratisk dannelse udgår af lovforslaget. Vi mener, at folkelig oplysning dækker over disse begreber i forvejen. Det er relevant for Dansk Folkeparti, og vi mener også for mange af højskolerne, at hovedfokus er på folkelig oplysning herunder bl.a. samspillet mellem det nationale og internationale, livsoplysning, demokratisk dannelse, folkestyre, danske traditioner og dansk kultur og forholdet mellem stat og folk.
Det tjener intet formål at fremhæve visse elementer af folkeoplysningen og undlade andre elementer, f.eks. forholdet mellem stat og folk. I den nuværende lov beskrives folkelig oplysning som de folkelige fællesskaber og tolkning af tilværelsen og meningen med livet. Baggrunden for en ændring og sproglig udvidelse af formålet begrundes med, at folkelig oplysning i dag fortolkes anderledes. Bl.a. begrunder man det med, at begreber som folk og folkelighed i dag fortolkes markant snævrere end tidligere. Der er i dag forskellige folkehøjskoler og dermed selvfølgelig, som jeg sagde før, vidtgående rammer for indholdet og fortolkningen af folkelig oplysning.
Dansk Folkeparti anser det nuværende formål for at være dækkende og sætter pris på begreberne folk og folkelighed og mener ikke, at disse begreber tolkes mere snævert end tidligere. På den baggrund ønsker Dansk Folkeparti at fastholde den nuværende formulering af lovens formål, og vi er heller ikke med forløbet efter bl.a. førstebehandlingen så sikre på, at alle højskoler ude i det danske land ønsker at udvide formålsformuleringen, og derfor stiller vi det her ændringsforslag.
Hvis nu det imod vores forventning viser sig, at et flertal i Folketinget er så letsindige alligevel at vedtage lovforslaget uændret, vil det ikke afholde os fra at stemme for den samlede lovpakke, fordi vi selvfølgelig har lyttet til, hvad det er, folkehøjskolerne har bedt om, og de ønsker lidt hjælp for at tiltrække elever. Derfor kan vi godt støtte lovforslaget, men vi synes, det er vigtigt at markere, at det nuværende grundlag altså er godt nok til Dansk Folkeparti, og det er altså også godt nok til mange folkehøjskoler.
Derfor vil vi godt anmode et flertal i Folketinget om at støtte Dansk Folkepartis ændringsforslag. Det vil blive bemærket positivt af mange højskolefolk.