Statsrevisorerne indstiller: Statsregnskabet for 2023 kan godkendes
Statsrevisorerne indstiller til Folketinget, at statsregnskabet for 2023 kan godkendes med forbehold for tre ministeriers dele af statsregnskabet.
Stasrevisorernes indstilling til Folketinget baserer sig på, at statsregnskabet er rigtigt og dermed uden væsentlige fejl, og at der er en god og sikker regnskabsforvaltning i staten.
Statsrevisorerne finder det dog utilfredsstillende, at Rigsrevisionen har måttet tage forbehold for Erhvervsministeriets, Social-, Bolig- og Ældreministeriets og Justitsministeriets dele af statsregnskabet for 2023.
Forbeholdene skyldes væsentlige fejl i isolerede dele af ministeriernes regnskab – fejl, som overstiger to procent af ministeriernes indtægter og udgifter.
Forbeholdene vedrører Erhvervsministeriets hensættelse til at afvikle olie- og gasproduktionen i Nordsøen er 1,1 mia. kr. højere end de forventede udgifter.
Social-, Bolig- og Ældreministeriet har ikke reguleret hensættelser på boligområdet korrekt i 2023. Derudover er ministeriets tilgodehavender værdiansat 138,4 mio. kr. for lavt. Konsekvensen er, at ministeriets og dermed også statens overskud reelt er 551,1 mio. kr. højere end oplyst i statsregnskabet.
Justitsministeriet har ikke sikret, at indtægter fra bøder indregnes i det korrekte regnskabsår. Indtægter fra bøder på mindst 587 mio. kr. indgår derfor i forkerte regnskabsår.
Se Statsrevisorernes betænkning her
Sager som Statsrevisorerne gør Folketinget opmærksom på
I betænkningen ser Statsrevisorerne på tværs af de 22 beretninger, de har afgivet i folketingsåret oktober 2023 - september 2024, og gør Folketinget opmærksom på 6 beretningssager på grund af deres kritiske og/eller princi-pielle karakter. Sagerne omhandler:
- Samfundskritiske it-systemer og servere, der bør beskyttes mod hacker-angreb
- Forsvarsministeriets anskaffelser af forsvarsmateriel og varetagelse af beredskabet til at bekæmpe olie- og kemikalieforurening af havet
- Overholdelse af rettigheder og tidsfrister i sundhedsvæsenet
FAKTA OM DEN ENDELIGE BETÆNKNING OVER STATSREGNSKABET
- Den endelige betænkning er en rapport til Folketinget, som først og fremmest indeholder Statsrevisorernes indstilling om godkendelse af statsregnskabet for forrige år.
- Betænkningen er baseret på Rigsrevisionens beretninger, ministrenes redegørelser, Rigsrevisionens opfølgning og Statsrevisorernes egne bemærkninger til sagerne.
- Når Statsrevisorerne har afgivet deres endelige betænkning over statsregnskabet til Folketinget, bliver den behandlet i Folketingets Finansudvalg. Finansudvalget kan indhente flere oplysninger og bede om redegørelser om de sager, Statsrevisorerne har omtalt i betænkningen.
- Finansudvalget skriver derpå et forslag til folketingsbeslutning om statsregnskabet for 2023 Som regel stemmer Folketinget om den endelige beslutning vedrørende statsregnskabet 1 ½ år efter det pågældende finansår er slut.
FAKTA OM STATSREVISORERNES ARBEJDE
- Statsrevisorernes opgave er at gennemgå statsregnskabet. Den op-gave har Statsrevisorerne haft siden folkestyrets begyndelse i 1849.
- Statsrevisorerne kontrollerer, om staten og virksomhederne bruger midlerne på en effektiv, produktiv, sparsommelig og lovlig måde.
- Statsrevisorerne ser efter, om alle skatter og afgifter – statens indtægter – er ført korrekt ind i regnskaberne. De kontrollerer også, om alle udgifter er opført i regnskabet, og ikke mindst, om pengene er brugt i overensstemmelse med de beslutninger, Folketinget har truffet.
- Statsrevisorerne holder Folketinget og de berørte ministerier orienteret om deres vurderinger.
- Statsrevisorerne samarbejder med Rigsrevisionen. Rigsrevisionen udarbejder beretninger til Statsrevisorerne, som Statsrevisorerne afgiver til Folketinget med eller uden bemærkninger.
Kontakt:
Michala Krakauer
Sekretariatschef
Telefon: 3337 5989