Statsrevisorerne: Kritisabelt tilsyn med udledning af kvælstof

21.10.2024

Mangelfuld kontrol skaber risiko for, at overforbrug af kvælstof ikke bliver opdaget. Det er samtidig uklart, om målsatte kvælstofreduktioner opnås. Statsrevisorerne udtaler på den baggrund kritik af Fødevareministeriet og Miljøministeriet.

Statsrevisorerne finder Fødevareministeriets tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning kritisabelt. 

Kritikken udtaler Statsrevisorerne på baggrund af en ny beretning fra Rigsrevisionen afgivet til Statsrevisorerne Tilsynet med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning.

Fødevareministeriets kontrol med gødning og Fødevareministeriet og Miljøministeriets opfølgningen på mål for kvælstofreduktionerne er mangelfuld.

Konsekvensen er, at der er risiko for, at et overforbrug af kvælstof ikke bliver opdaget, og at det er uigennemsigtigt, om kvælstofreduktionerne, der skal forbedre vandmiljøet og modvirke iltsvind, opnås.

Uklarhed om opnået reduktion af kvælstof

Et politisk flertal besluttede i 2021 at reducere landbrugets årlige udledning af kvælstof med over 20 % inden 2027. 
Reduktionerne skal bl.a. komme fra to frivillige indsatser - målrettede efterafgrøder og kvælstofprojekter. Med indsatserne giver Fødevareministeriet bl.a. tilskud til at så efterafgrøder eller plante skov, som kan optage kvælstof fra jorden.

Fødevareministeriet har ikke fulgt op på, om målene for de målrettede efterafgrøder nås, selv om ministeriets kontrol har vist, at over halvdelen af landbrugerne ikke sår efterafgrøder i det omfang, de skal.

I Fødevareministeriets og Miljøministeriets opgørelse af målopfyldelse er der risiko for, at den opgjorte reduktion af kvælstof for indsatsen kvælstofprojekter er overvurderet, idet både uafsluttede, afsluttede og ikke-gennemførte projekter indgår i opgørelsen.

Statsrevisorerne hæfter sig desuden ved følgende resultater fra undersøgelsen:

  • Landbrugsstyrelsens kontrol med gødning er baseret på landbrugernes egne indberetninger, hvor der er risiko for fejl.
  • Landbrugsstyrelsen identificerede i en rapport fra 2021 selv risikoen for fejl, og at fejlene kunne destabilisere den regulering, der skulle sikre, at der ikke skete overgødskning. Ingen af de tiltag, som rapporten anbefalede for at nedbringe risiko for fejl, er implementeret. En del af tiltagene forventes først at blive implementeret i 2027. Konsekvensen af dette er, at Landbrugsstyrelsens kontrol i 6 år vil være baseret på et datagrundlag, som styrelsen selv har vurderet, er mangelfuldt og usikkert.
  • Landbrugsstyrelsen har med kontrol af 3,7 % af landbrugerne fundet overforbrug af kvælstof på 243-370 ton om året i perioden 2019-2022.
  • Landbrugsstyrelsen har ikke benyttet muligheden for at foretage fysiske kontroller, hvor styrelsen fx kan besigtige marker og stalde i kontrollen med overholdelse af kvælstofkvoter. 
  • Landbrugsstyrelsen har konstateret 1.220 lovbrud i undersøgelses-perioden. Styrelsen har sanktioneret med indskærpelse, bøde eller politianmeldelse i 492 af lovbruddene. De resterende 728 lovbrud kategoriserede styrelsen som bagatelagtige. 26 af de konstaterede lovbrud nåede at blive forældede, før sagerne blev afgjort. 
  • Fødevareministeriet har ikke fulgt op på, om målene for de målrettede efterafgrøder nås, selv om ministeriets kontrol hvert år viser, at over halvdelen af de kontrollerede landbrugere ikke sår efterafgrøder i det omfang, der er aftalt.
  • I Fødevareministeriets og Miljøministeriets opgørelse af målopfyldelse for kvælstofprojekterne er der risiko for, at den opgjorte reduktion af kvælstof er overvurderet, idet både uafsluttede og, afsluttede projekter indgår i opgørelsen. 
  • I december 2023 var der gennemført kvælstofprojekter, der ifølge Fødevareministeriet og Miljøministeriet reducerede udledningen af kvælstof med 240 ton årligt. Til sammenligning var målet 1.500 ton kvælstof årligt i 2021.
     

Rigsrevisionens beretning Tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning er blevet behandlet på statsrevisormødet den 21. oktober 2024.
Find Rigsrevisionens beretning afgivet til Folketinget med Statsrevisorernes bemærkninger Tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning.