Partiernes måde at opstille deres kandidater på ved et valg kan have stor indflydelse på, hvordan stemmerne bliver fordelt efter valget, og hvem der bliver valgt ind i Folketinget. De øverste kandidater på stemmesedlen får nemlig ofte flest stemmer. Opstillingen har også betydning for, hvordan man fordeler partistemmerne efter valget.
Der er 2 forskellige måder at opstille kandidaterne på:
- sideordnet opstilling
- kredsvis opstilling ‒ eventuelt kombineret med partiliste
Kandidaterne får personlige stemmer, hvis vælgerne stemmer direkte på kandidaten. Sætter vælgerne deres kryds ud for partiets navn, opgøres det som en partistemme. Generelt for begge opstillingsmetoder er, at jo flere personlige stemmer en kandidat får, jo større chance har kandidaten for at komme i Folketinget.
Man kan stemme på dem, der stiller op i ens storkreds
Som vælger kan man stemme på alle partier og kandidater, der er opstillet i den storkreds, hvor man har bopæl. Derfor kan man kun stemme personligt på statsministeren eller lederen af et parti, hvis de stiller op i den storkreds, hvor man bor.
Hver af de 92 opstillingskredse har sin unikke stemmeseddel. Kandidaterne, der stiller op i storkredsen, kan nemlig være listet i forskellig rækkefølge på stemmesedlerne i de forskellige opstillingskredse. Rækkefølgen af kandidaterne kan have betydning for, hvem der kommer i Folketinget efter valget.
Partierne beslutter selv, hvordan de ønsker at opstille deres kandidater.
Sideordnet opstilling: Fuldstændig eller prioriteret
Ved sideordnet opstilling vil alle kandidaternes endelige stemmetal afhænge af, hvor mange personlige stemmer de får. Det vil sige, at partistemmerne fordeles mellem alle kredsens opstillede.
Fuldstændig sideordnet opstilling
Dette er den traditionelle sideordnede opstillingsform. Hvis et parti benytter sideordnet opstilling af sine kandidater til Folketinget, er der ikke prioriteret mellem kandidaterne på forhånd. Kandidaterne står derimod i alfabetisk rækkefølge på stemmesedlen.
Partier, der har sideordnet opstilling, opstiller ofte alle kandidater for partiet i alle opstillingskredse i en storkreds. Det kaldes fuldstændig sideordnet opstilling. De stemmer, der afgives til selve partiet, bliver fordelt mellem kandidaterne i forhold til antallet af personlige stemmer, den enkelte kandidat har fået. Med andre ord er det som hovedregel de kandidater, der får flest personlige stemmer, der kommer i Folketinget.
Prioriteret sideordnet opstilling
Siden 2017 har det været muligt for partierne at kombinere den sideordnede opstilling med en prioriteret rækkefølge af kandidaterne på stemmesedlen i de enkelte opstillingskredse. Det kaldes for prioriteret sideordnet opstilling, og partiet bestemmer selv rækkefølgen af kandidaterne. Rækkefølgen af kandidater må gerne være forskellig i de enkelte opstillingskredse i storkredsen.
Valg på personlige stemmer
Ved sideordnet opstilling fordeles partistemmerne i opstillingskredsen som udgangspunkt efter antallet af personlige stemmer i opstillingskredsen. Det vil sige, at den med flest personlige stemmer får den største andel af partistemmerne.
Partiet kan også vælge, at det kun er antallet af de personlige stemmer inden for en storkreds, der afgør, hvilke kandidater der bliver valgt. Partistemmerne fordeles således ikke mellem kandidaterne.
Kredsvis opstilling
Ved kredsvis opstilling står opstillingskredsens egen kandidat altid øverst på stemmesedlen og får ud over sine personlige stemmer også alle kredsens partistemmer. De andre kandidater i de øvrige opstillingskredse i storkredsen, står alfabetisk under kredsens spidskandidat på stemmesedlen.
Vinderen tager det hele
Man kan stemme på alle de kandidater, der stiller op i storkredsen, men kandidaten, der står øverst på stemmesedlen, får alle de stemmer, der er afgivet på selve partiet i opstillingskredsen, plus de personlige stemmer, kandidaten selv har fået i hele storkredsen.
Partiliste
Den kredsvise opstilling kan suppleres med det, der kaldes opstilling på partiliste. Spidskandidaten står øverst, men partiet kan her vælge sin egen rækkefølge for de øvrige kandidater. Partiets kandidater bliver normalt valgt i partilistens rækkefølge, medmindre en kandidat har fået et meget højt stemmetal og dermed ”sprænger listen”.
Både sideordnet opstilling og kredsvis opstilling
Partiet har også mulighed for at blande opstillingsformerne. Det kan vælge sideordnet opstilling i nogle opstillingskredse og kredsvis opstilling i de øvrige opstillingskredse. Vælger partiet begge opstillingsformer inden for den samme storkreds, kan det ikke anmelde valg på personlige stemmer eller partiliste i den pågældende storkreds.