L 68 Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning.

(It-beredskab i el- og naturgassektorerne, gebyr for tilladelser til Energinet.dk og forhøjelse af indtægtsrammer for netvirksomheder m.v.).

Af: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)
Udvalg: Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget
Samling: 2016-17
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 08-12-2016

Betænkning afgivet af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 8. december 2016

20161_l68_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 8. december 2016

1. Ændringsforslag

Socialdemokratiets, Enhedslistens, Alternativets, Radikale Venstres og Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget har stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 9. november 2016 og var til 1. behandling den 22. november 2016. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Tre udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og energi-, forsynings- og klimaministeren sendte den 22. august, den 21. september og den 6. oktober 2016 disse udkast til udvalget, jf. EFK (folketingsåret 2015-16) alm. del - bilag 378 og 401 og EFK alm. del - bilag 8. Den 9. november 2016 sendte energi-, forsynings- og klimaministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 8 spørgsmål til energi-, forsynings- og klimaministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

3. Udtalelse fra energi-, forsynings- og klimaministeren

Energi-, forsynings- og klimaministeren har over for udvalget oplyst følgende:

I forhold til bemærkningerne til lovforslagets § 85 c, stk. 6, og § 15 b, stk. 6, ønskes det præciseret, at energi-, forsynings- og klimaministeren senest med udgangen af 2018 vil gennemføre en evaluering af placeringen af tilsynet med virksomhedernes overholdelse af reglerne. Tidspunktet for evalueringen er valgt ud fra et hensyn til, at opgaven er implementeret og overgået til en driftsfase på evalueringstidspunktet.

4. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (DF, V, LA og KF) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Et mindretal i udvalget (S, EL, ALT, RV og SF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

S, EL, ALT, RV og SF finder det ikke hensigtsmæssigt, at det er samme myndighed, som både varetager den overordnede koordinerende opgave i it-beredskabet og fører tilsyn med it-sikkerheden hos virksomhederne. Mindretallet har derfor stillet ændringsforslag, der sikrer adskillelse mellem udførelse af tilsynsvirksomhed med virksomhedernes it-beredskab og den overordnede koordinerende opgave, som i dag varetages af Energinet.dk som transmissionsvirksomhed.

Selv om ændringsforslagene ikke vedtages, vil mindretallet stemme for lovforslaget, idet mindretallet da lægger vægt på udtalelsen fra energi-, forsynings- og klimaministeren om, at ministeren senest ved udgangen af 2018 vil gennemføre en evaluering af placeringen af tilsynet med virksomhedernes overholdelse af reglerne.

Inuit Ataqatigiit, Tjóðveldi og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

5. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af et mindretal (S, EL, ALT, RV og SF):

1) I den under nr. 6 foreslåede § 85 c indsættes i stk. 6 som 2. pkt.:

»Reglerne skal sikre, at tilsynet med virksomhedernes it-beredskab, jf. stk. 1, varetages af en myndighed, der ikke varetager overordnede koordinerende opgaver i it-beredskabet.«

[Varetagelse af tilsynet med virksomhedernes it-beredskab]

Til § 2

2) I den under nr. 2 foreslåede § 15 b indsættes i stk. 6 som 2. pkt.:

»Reglerne skal sikre, at tilsynet med virksomhedernes it-beredskab, jf. stk. 1, varetages af en myndighed, der ikke varetager overordnede koordinerende opgaver i it-beredskabet.«

[Varetagelse af tilsynet med virksomhedernes it-beredskab]

Bemærkninger

Til nr. 1

Efter den foreslåede bestemmelse i § 85 c, stk. 6, jf. lovforslagets § 1, nr. 6, fastsætter energi-, forsynings- og klimaministeren regler for udførelse af tilsyn med virksomhedernes it-beredskab, jf. § 85 c, stk. 1.

Med ændringsforslaget foreslås, at regler, der udstedes i medfør af § 85 c, stk. 6, skal sikre, at tilsynet med virksomhedernes it-beredskab, jf. stk. 1, varetages af en myndighed, der ikke varetager overordnede koordinerende opgaver i it-beredskabet.

Den foreslåede ændring har til hensigt at sikre en adskillelse mellem udførelse af tilsynsvirksomhed med virksomhedernes it-beredskab og den overordnede koordinerende opgave, som i dag varetages af Energinet.dk som transmissionsvirksomhed.

Det forudsættes således, at ministeren fastsætter regler, hvorefter tilsynet med virksomhedernes it-beredskab, jf. § 85 c, stk. 1, varetages af en myndighed, der ikke varetager overordnede koordinerende opgaver i it-beredskabet.

Til nr. 2

Efter den foreslåede bestemmelse i § 15 b, jf. lovforslagets § 2, nr. 2, fastsætter energi-, forsynings- og klimaministeren regler for udførelse af tilsyn med virksomhedernes it-beredskab, jf. § 15 b, stk. 1.

Med ændringsforslaget foreslås, at regler, der udstedes i medfør af § 15 b, stk. 6, skal sikre, at tilsynet med det beredskabsarbejde, der udføres, jf. § 15 b, stk. 1, varetages af en myndighed, der ikke varetager overordnede koordinerende opgaver i it-beredskabet.

Den foreslåede ændring har til hensigt at sikre en adskillelse mellem udførelse af tilsynsvirksomhed og den overordnede koordinerende opgave, som i dag varetages af Energinet.dk som transmissionsvirksomhed.

Det forudsættes således, at ministeren fastsætter regler, hvorefter tilsynet med virksomhedernes it-beredskab, jf. § 15 b, stk. 1, varetages af en myndighed, der ikke varetager overordnede koordinerende opgaver i it-beredskabet.

Mikkel Dencker (DF) Dorthe Ullemose (DF) Ib Poulsen (DF) Pia Adelsteen (DF) Jan Rytkjær Callesen (DF) Claus Kvist Hansen (DF) Thomas Danielsen (V) fmd. Jacob Jensen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V) Torsten Schack Pedersen (V) Marcus Knuth (V) Carl Holst (V) Carsten Bach (LA) Villum Christensen (LA) Mette Abildgaard (KF) Lars Aslan Rasmussen (S) Bjarne Laustsen (S) Malte Larsen (S) Jens Joel (S) Kirsten Brosbøl (S) Lea Wermelin (S) nfmd. Karin Gaardsted (S) Søren Egge Rasmussen (EL) Peder Hvelplund (EL) Christian Poll (ALT) Andreas Steenberg (RV) Ida Auken (RV) Pia Olsen Dyhr (SF) Trine Torp (SF)

Inuit Ataqatigiit, Tjóðveldi og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)46
Dansk Folkeparti (DF)37
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)34
Enhedslisten (EL)14
Liberal Alliance (LA)13
Alternativet (ALT)10
Radikale Venstre (RV)8
Socialistisk Folkeparti (SF)7
Det Konservative Folkeparti (KF)6
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Tjóðveldi (T)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 68

Bilagsnr.
Titel
1
Høringssvar og høringsnotat, fra energi-, forsynings- og klimaministeren
2
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
1. udkast til betænkning
4
Brev fra energi-, forsynings- og klimaministeren vedrørende placering af tilsynet med el- og gasvirksomhedernes it-beredskab
5
Udtalelse til udvalgets betænkning, fra energi-, forsynings- og klimaministeren
6
2. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 68

Spm.nr.
Titel
1
Spm. om, hvorvidt forsvarsministeren, herunder Center for Cybersikkerhed, allerede i dag fører tilsyn med it-beredskabet for kritisk infrastruktur, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om, hvorvidt Center for Cybersikkerhed er i gang med at styrke sine kompetencer yderligere inden for it-beredskab for kritisk infrastruktur, til forsvarsministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om, hvorvidt der er eksempler på, at tilsynet med it-beredskabet for infrastruktur er placeret hos en central aktør i sektoren, som der med lovforslaget lægges op til på energiområdet, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm. om, hvorvidt cyberangreb fra fremmede magter potentielt udgør en trussel mod det danske el- og gasnet, og hvorvidt det bør være Forsvarsministeriet, der fører tilsyn med it-beredskabet i den forbindelse, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå
5
Spm. om, hvorvidt man kan høste størst synergi ved at samle tilsynet med it-beredskabet for Danmarks kritiske infrastruktur, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå
6
Spm. om, hvorvidt Energinet.dk har de nødvendige kompetencer, eller om de skal udvides for at løfte tilsynet med el- og gasvirksomhedernes it-beredskab, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå
7
Spm. om, hvorvidt tilsyn bør udføres ud fra et »armslængdeprincip«, således at enhver tvivl eller risiko for tvivl om saglighed og objektivitet udelukkes, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå
8
Spm. om teknisk bistand til et ændringsforslag, der sikrer, at tilsynsopgaven med el- og gasvirksomhedernes it-beredskab placeres et andet sted end hos Energinet.dk, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå