L 68 Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning.

(It-beredskab i el- og naturgassektorerne, gebyr for tilladelser til Energinet.dk og forhøjelse af indtægtsrammer for netvirksomheder m.v.).

Af: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)
Udvalg: Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget
Samling: 2016-17
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 09-11-2016
1. behandlet / henvist til udvalg 22-11-2016
Betænkning afgivet 08-12-2016
2. behandlet/direkte til 3. behandling 13-12-2016
3. behandlet, vedtaget 15-12-2016
Ministerområde:
Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Resumé:
Lovforslaget udmønter et initiativ i den nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed fra december 2014. Initiativet har til hensigt at styrke cyber- og informationssikkerheden for virksomhederne i el- og naturgassektorerne. Forsyningen af el og naturgas styres i stigende grad af digitale styrings- og overvågningssystemer. Disse it-systemer skal sikres mod driftsforstyrrelser, bevidste angreb og utilsigtede hændelser, så risikoen for forsyningsnedbrud minimeres og eventuelle konsekvenser heraf begrænses.

Lovforslaget stiller derfor krav om, at virksomhederne skal opretholde et it-beredskab for forsyningskritiske it-systemer, som sikrer, at de har overblik over egne it-systemer og kan vurdere risikoen for angreb på eller nedbrud i it-systemer og modtage relevante trusselsmeldinger.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 110 (S, DF, V, EL, LA, ALT, RV, SF og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.