Tak for det. Og tak for spørgsmålet. Som det også fremgår af den anden delaftale under det nuværende forsvarsforlig, som vi har indgået her i 2024 – altså den anden delaftale – skal Danmark anskaffe et jordbaseret luftforsvar i form af langtrækkende luftforsvarssystemer og to kortrækkende luftforsvarssystemer.
Spørgeren henviser i den forbindelse til det initiativ, hvor jeg også sammen med syv andre forsvarsministre har taget det initiativ, at der udarbejdes en handlingsplan. Handlingsplanen skal bidrage til at integrere EU's forsvarsindustri i EU's forsvarsindustrielle samarbejde. Det er et initiativ, som jeg lægger vægt på, da en styrket ukrainsk forsvarsindustri er essentiel på alle måder, både for den ukrainske og den europæiske forsyningssikkerhed og også modstandsdygtighed.
Samtidig bakker jeg og resten af regeringen også fuldt og aktivt op om ambitionen om at styrke den europæiske forsvarsindustri. En robust europæisk forsvarsindustri er en forudsætning for, at EU og dermed Europa kan tage et større ansvar for vores fælles euroatlantiske sikkerhed og for den kontinuerlige militære støtte til Ukraine. Derfor har Danmark også stået i spidsen for at støtte den ukrainske forsvarsindustri med det, som vi kalder den danske model, og som jo nu efterhånden er veletableret, og vi har derudover også etableret en forsvarsindustriel hub i Kyiv med henblik på at styrke samarbejdet mellem dansk og ukrainsk forsvarsindustri.
Der er dog flere hensyn at balancere, og det er også for tidligt at udelukke leverandører til Danmarks jordbaserede luftforsvar. Jeg kan dog oplyse, at der i udvælgelsen af leverandører bl.a. vil blive taget højde for NATO's interoperabilitet, forsyningssikkerhed og leveringstid. Når forsvaret anskaffer materiel, ses der bl.a. på, hvad der er bedst og dermed også imødekommer forsvarets behov og samlede bidrag til Danmarks sikkerhed. Om det er dansk, europæisk eller andet, kræver det en grundig afdækning at finde ud af, som Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse også aktuelt er i gang med, hvor det er sådan, at man ser på relevante leverandører, som man er blevet opfordret til nu at indgå i dialog med omkring den danske anskaffelse.
Jeg forventer, at der kan træffes en beslutning om det i løbet af 2025, og som FMI, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, også tidligere har oplyst, er der så kommet input fra 12 potentielle leverandører. Derefter afventer vi selvfølgelig at have en politisk drøftelse om udvælgelsen af, hvem der måtte være kandidat eller kandidater, og så skal der træffes en politisk beslutning på baggrund af en militærfaglig indsats.