Tak for spørgsmålet. Reglerne i dag er sådan, at der til hver skole hører et skoledistrikt, og at børn har ret til at blive optaget på skolen i det distrikt, hvor de bor. Man har også som forældre retten til frit skolevalg. De regler har vi ikke tænkt os at lave om på. Reglerne er dog også sådan, at det er kommunerne, der tegner skoledistrikterne. Kommunerne er altså i deres gode ret til at tegne skoledistrikter ud fra de forskellige hensyn, der måtte gøre sig gældende i den enkelte kommune. Det har vi heller ikke tænkt os at ændre på.
Jeg er enig med Pernille Rosenkrantz-Theil i, at folkeskolen skal være der, hvor vi møder hinanden på tværs af sociale baggrunde. Hvis vi ikke møder hinanden og lærer hinanden at kende, ved vi ikke, hvordan andre lever. Det kan give anledning til polarisering, til mistillid og måske også at vi mister fornemmelsen for, hvad andre mennesker mener, når de siger noget. Det ville ikke være godt for folkestyret.
Jeg tror ikke, at der er nogen anden samfundsinstitution end folkeskolen, der har så stort et potentiale for at skabe et fælles grundlag for befolkningen, altså et sted, hvorfra den fælles samtale kan starte med nysgerrighed og en forståelse for andres liv og holdninger. Sådan et folk tror jeg har lettere ved at imødegå splittelse. Det tror jeg giver alle børn og unge de bedste forudsætninger for at forstå og agere inden for de normer og værdier, vi har bygget vores fælles samfund på, og dermed også forberede dem på deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre, sådan som det står så fint i folkeskolens formålsparagraf.