Tak for spørgsmålet. Det er et af de mange spørgsmål, vi har haft lejlighed til at diskutere her i, jeg tror den sidste måneds tid. Jeg må sige her fra starten af, at det ikke er sådan, at jeg har forandret holdning siden sidste uge. Jeg er stadig væk det samme sted, og regeringen er stadig væk det samme sted, i forhold til hvorvidt man skal gennemføre den samarbejdsaftale med USA, der er blevet indgået.
Dels vil aftalen, når den er ratificeret, bidrage til at styrke Danmark og Europas sikkerhed gennem øget amerikansk tilstedeværelse, hvilket jeg også sagde i sidste uge – dermed tager Danmark og USA i fællesskab større ansvar for europæisk og transatlantisk sikkerhed, og det er godt for Danmark, og det er dermed også godt for NATO – dels har USA også indgået lignende aftaler med en række europæiske lande, bl.a. vores nordiske naboer. Indgåelsen af aftalen vil derfor også være med til at styrke vores fælles nordiske sikkerhed. Derfor fortsætter lovbehandlingen også som planlagt.
Det er desværre også konstaterbart, at Danmark og Europa står i en meget alvorlig og besværlig sikkerhedspolitisk situation, også i forhold til hvor vi har været henne igennem de seneste årtier. Den usikkerhed, det fører med sig, tror jeg er et grundvilkår, som vi også må indstille os på i de kommende år. Vi kan f.eks. ikke vide, hvad den gennemgang af internationale organisationer og konventioner, som den amerikanske præsident har beordret, og som spørgsmålet handler om, vil føre med sig af konkrete beslutninger. Jeg noterer mig, at der alene er tale om et indledende arbejde og en indledende gennemgang.
Derfor vil jeg også gentage, hvad jeg har sagt før, når jeg er blevet spurgt om forsvarssamarbejdsaftalen: Det transatlantiske samarbejde har været afgørende for Europas sikkerhed i mere end 75 år. Det er i Danmarks og i Europas interesse at gøre, hvad vi kan, for at fastholde og styrke det samarbejde. USA er stadig det land, der ultimativt garanterer Danmark og NATO's sikkerhed. Derfor har regeringen ikke et ønske om at drosle ned på samarbejdet med USA. Det ændrer dog ikke ved, som jeg også har sagt mange gange, senest i sidste uge, at vi i Europa skal tage et større ansvar for vores kollektive forsvar og sikkerhed og dermed også være i stand til og villige til at investere mere i vores sikkerhed her i Europa.