Tak for ordet. og også tak til spørgeren for spørgsmålet. Der må ikke herske tvivl om, at jeg som justitsminister er meget optaget af at få knækket den kedelige stigning i antallet af butikstyverier. Derfor har regeringen også med udspillet »Sammen om en tryggere hverdag« og det lovforslag, som Folketinget vedtog den 23. januar 2025, iværksat flere initiativer til at sætte hårdere ind over for butikstyvene.
Med lovforslaget – som jeg tror det er spørgeren bekendt – skærper vi straffen for bl.a. butikstyverier, så der som udgangspunkt altid udmåles en bøde på mindst 1.000 kr. i førstegangstilfælde, og samtidig sikres det, at bøden for butikstyveri altid overstiger værdien af det stjålne. Derudover hæves bødetaksterne i gentagelsestilfælde. Regeringen har desuden med finansloven for 2025 forlænget politiets styrkede indsats i de grænsenære områder mod udenlandske tyvebander, så indsatsen også gælder i 2025, og jeg bilder mig ikke ind, at det løser alle problemer med et snuptag, men det er gode skridt på vejen, og jeg fortsætter naturligvis min løbende dialog med branchen om indsatsen mod butikstyveri.
Jeg har tidligere udtalt, at politiets indsats skal gå hånd i hånd med en indsats på flere fronter, hvor også butiksindehaverne, brancheorganisationerne og civilsamfundet bidrager til at vende udviklingen. Men det ændrer altså på ingen måde ved, at det kun – og jeg mener, at det kun er – de kriminelle, der bærer skylden for deres ulovligheder, og den del af det kan der ikke være to meninger om. Men vi skal som samfund blive bedre til at tænke i kriminalitetsforebyggelse som et fælles ansvar og ikke kun et ansvar for politiet. Det kender vi fra andre kriminalitetsområder som f.eks. private indbrud, hvor det er helt almindeligt med kampagner om, hvordan man som borger kan reducere risikoen for indbrud. Tak for ordet.