Tak for det. Først og fremmest tror jeg, det er tydeligt for enhver, at Europa står i en meget alvorlig sikkerhedspolitisk situation – en af de mere alvorlige i de seneste årtier. Vi befinder os også i en ny geopolitisk virkelighed med store forandringer i verden, som vi også bliver nødt til at forholde os til. Det står også klart, at Europa kommer til at tage en større del af ansvaret for vores kollektive forsvar og sikkerhed, men det ændrer ikke på, at det er vigtigt fortsat at have nære allierede.
Danmark har en stærk interesse i et tæt forsvarssamarbejde med USA. Det transatlantiske samarbejde har været afgørende for Europas sikkerhed i mere end 75 år, og vi skal også gøre, hvad vi kan for både at udbygge og styrke det samarbejde, både for Europas skyld, men også for Danmarks skyld og vores egen sikkerhed her i Danmark.
Det at indgå en forsvarssamarbejdsaftale med USA er derfor også efter min opfattelse helt naturligt. Vi styrker netop det transatlantiske samarbejde med denne aftale. Aftalen fastlægger rammerne for et styrket forsvarssamarbejde mellem Danmark og USA og regulerer amerikansk militærs tilstedeværelse i Danmark. Aftalen giver som led heri bl.a. amerikanske styrker adgang til at benytte og nærmere aftale militære anlæg og områder her i Danmark.
USA vil på nuværende tidspunkt få adgang til at benytte flyvestationerne i Karup, Skrydstrup og Aalborg. Aftalen indebærer ikke, at USA kan oprette selvstændige baser i Danmark. Inden for de udvalgte militære områder kan det aftales, at USA får eksklusiv ret til visse anlæg eller områder. Aftalen forbedrer USA's adgang til Danmark og Østersøen, og den styrker dermed også NATO's kollektive forsvar og afskrækkelse i vores nærområde. Med andre ord øger det også USA's militære mobilitet her i vores region. Samarbejdsaftalen med USA bidrager med andre ord med en række muligheder for at styrke vores sikkerhed, ikke mindst også her i Danmark. Og i en tid med krig i Europa er der efter min opfattelse i udpræget grad brug for, at vi gør det, som der er lagt op til i aftalen, nemlig at vi får et stærkere samarbejde i forhold til det, som DCA-aftalen giver mulighed for.