Før sommerferien præsenterede regeringen den såkaldte grønne trepart, der skal lave en overordnet aftale om CO2-udledning, kvælstofudledning og klimaskov i Danmark bl.a. Man har sat en lang række organisationer til at lave en utrolig vigtig aftale i dansk politik, selv om de fleste af organisationerne ikke har ekspertise i forhold til CO2-afgifter, kvælstofudledning og klimaskov. Man kalder det en grøn trepart, hvilket jo er en decideret falsk varebetegnelse. Det er i virkeligheden ikke nogen trepart, for der er tale om syv organisationer, og den er ikke grøn, da det kun er én af de syv organisationer, der har ekspertise inden for det grønne. Den såkaldte grønne trepart består af Landbrug & Fødevarer, NNF, Dansk Metal, Dansk Industri, KL, regeringen og Danmarks Naturfredningsforening. Det er jo hæderkronede organisationer, ingen tvivl om det, men bortset fra Dansk Naturfredningsforening er det jo ikke organisationer med ekspertise inden for det grønne område.
Resultatet er også blevet, den aftale, de har lavet, indbefatter en CO2-afgift, der er lavere end alle Svarerudvalgets anbefalinger, at man kaster yderligere milliarder af kroner efter landbruget, at aftalen er underfinansieret, og at kvælstofreguleringen ikke stopper iltsvindet osv. osv. Det værste er, at regeringen giver udtryk for, at de politiske partier stort set ikke kan påvirke aftalen, fordi den er forhandlet stort set færdig i den såkaldte grønne trepart. Det var også grunden til, at Alternativet forlod forhandlingerne, da vi ikke vil forhandle på skrømt og give vores grønne stempel til noget, der ikke er grønt nok i forhold til de udfordringer, vi står med på det grønne område i Danmark og internationalt.
Vi er ikke de eneste, der mener, at den såkaldte grønne trepart er en fiasko. Der er en lang række grønne organisationer, der kritiserer aftalen rigtig, rigtig højlydt. I den kritik lyder det bl.a.: Hvorfor skal organisationer uden for Folketinget træffe meget vigtige politiske beslutninger? Det er jo ikke dem, vi har stemt på.
Mit spørgsmål er: Mener ministeren, det er legitimt, at organisationer og parter uden for Folketinget skal have lov til at lave politiske aftaler, som er støbt så meget i beton, at folkevalgte partier stort set ikke får lov til at ændre et komma?