Tak til spørgeren for spørgsmålet. Jeg vil godt starte meget beklage, at svaret er blevet lidt forsinket, men jeg blev ramt af sygdom, da det oprindelig var sat på Folketingets dagsorden.
Først og fremmest mener jeg ikke, at tusindvis af unge kommer i klemme med aftalen om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse, som regeringen har indgået med SF og Dansk Folkeparti. Tværtimod mener jeg, at vi samlet set giver dem et bedre tilbud, end de får i dag, og også et temmelig meget dyrere tilbud, end de får i dag.
En del af formålet med 10. klasse er jo, at det skal hjælpe de unge med at afklare deres uddannelsesvalg, og netop det skal den nye erhvervs- og professionsrettede gymnasieuddannelse også kunne. På epx får de unge bare 2 sammenhængende år til at afklare det valg i stedet for 1 år i 10. klasse, og de får et mere stabilt uddannelsesforløb med færre skift mellem institutioner og klassekammerater. Og vi skal ikke undervurdere betydningen af stabile stamklasser og faste sociale relationer for unge i den her aldersgruppe.
Jeg mener desuden, at det er bedre for de unge at afklare deres uddannelsesvalg på en ungdomsuddannelse, hvor de kan prøve kræfter med forskellige uddannelsesretninger i nogle gode fysiske rammer og et godt ungdomsmiljø. Samtidig vil de unge fremover også få mulighed for at tage tiende skoleår på efterskolerne, hvor størstedelen af de nuværende 10.-klasseelever går i dag, eller de kan tage tiende skoleår på en fri fagskole. I den forbindelse afsætter vi med aftalen ca. 28 mio. kr. stigende til 110, så flere unge fra familier med lav husstandsindkomst kan få tilskud til delvis egenbetalingen af et tiende skoleår på en efterskole eller en fri fagskole.
Det er samtidig vigtigt for mig, at der er uddannelsesveje til alle unge, også dem, der har haft en mere udfordret tid i grundskolen og dermed kan have behov for faglig opkvalificering og social modning, før de er klar til at starte på ungdomsuddannelse. Med aftalen har vi derfor også sikret, at elever, der ikke består folkeskolens afgangseksamen, eller elever, der falder fra et andet uddannelsestilbud, i løbet af skoleåret efter 9. klasse får ret til at starte på fgu.
Endelig giver vi mulighed for, at elever i specialundervisningstilbud kan tage 9. klasse over 2 år, så de får bedre mulighed for at bestå folkeskolens afgangseksamen. Tak for ordet.