Jeg vil gerne indlede med at sige, at Danmark gennem årtier har været en af USA's mest pålidelige allierede, og det vil vi også vedblive med at være i en urolig verden, som kræver et fortsat stærkt transatlantisk samarbejde.
Vi kommer næppe langt med en teoretisk diskussion om, hvordan definitionen af en god allieret kan fortolkes, for det tror jeg man kan gøre på forskellige måder, og jeg køber ganske enkelt heller ikke præmissen om, at Danmark ikke er en god allieret. Den amerikanske vicepræsidents kritik af Danmark for ikke at gøre nok som god allieret har jeg jo også offentligt sagt at jeg synes er forkert.
Når det så er sagt, synes jeg også, det er vigtigt at sige, at nogle af de ting, som man fra amerikansk side gerne vil diskutere, har vi jo en fælles interesse i. Det gælder ikke mindst spørgsmålet om, hvordan vi kan få en bedre tilstedeværelse i den del af Arktis, hvor vi også har interesser. Det er også derfor, vi jo nu har lavet et forsvarsforlig og investeret massivt i at udvikle vores kapaciteter. Vi har så sent som for 14 dage siden lavet en ny Arktisaftale, og vi har bebudet, at vi også vil lave en aftale frem mod sommeren. Vi tager hul på at lave en langsigtet flådeplan her i marts måned, som også har til hensigt at være med til at styrke vores forsvar og give os nogle bedre og mere moderne kapaciteter.
Så samlet set synes jeg, at vi har et godt og tæt samarbejde med USA, men det er jo helt tydeligt, at selv om man har et godt og tæt samarbejde, kan der jo godt være ting, man er uenige om, og det har man jo så også mulighed for at sige til hinanden, og det vil vi fortsat gøre.