Jeg synes jo egentlig, det er positivt, at så få konventionelle landmænd har valgt at bruge det her kemiske foderstof. Jeg tror sådan set, at det er udtryk for, at vi har nogle kvæglandbrug, som ikke ønsker flere kemikalier end højst nødvendigt. Nu nævner ministeren, at man sådan via en dialog kan komme op på et højere niveau. Altså det, som har været udgangspunktet her er jo, at man tror, at man kommer op på 40 pct. næste år og så 56 pct. i 2027, og så kigger man ind i noget, hvor man gør det til tvang på et tidspunkt.
Jeg tror, at det her er et tegn på, at man har forceret noget, som er blevet for forceret. Man skulle have ventet, til man havde nogle mere naturlige fodertilsætningsstoffer; det kunne være fermenteret hørfrø, tang eller andet, som der laves forsøg med, så man var kommet frem til at have nogle naturlige fodertilsætningsstoffer. Vi skal jo tage det her alvorligt, for vi står over for at skulle reducere landbrugets CO2-udledninger med 2 mio. tons på den korte bane, og der har regeringen så satset på, at man kan nå en del af det med de her kemiske fodertilsætningsstoffer. Det er jo noget, som er oppe på den store klinge, når der er 130.000 køer i Danmark, og hvis man kan opnå en eller anden fordel, er det jo positivt.
Der synes jeg jo, at det er en forspildt chance, at man ikke i langt højere grad har gået ad det spor, at man skal have mere græsfodring til kvæget. Der er forsøg i Sverige og i Holland, som klart viser, at hvis man har kvæg på græs, har det sådan set en positiv effekt i den periode, hvor køerne går på græs. Det kan godt virke lidt spøjst, men det er jo de målinger, som forsøg i Sverige og Holland har vist. Nu gennemfører vi så nogle forsøg i Danmark, som forhåbentlig også kommer frem til, der er nogle forhold i Sverige og Holland, der minder lidt om de danske. Det vil sige, at vi står over for, at man sådan set kunne give tilskud til noget, der er naturligt for kvæget, nemlig at kvæget kunne komme på græs i en længere del af dets liv og have bedre dyrevelfærd. Kan ordføreren ikke se, at der er andre og mere attraktive og naturlige måder til at reducere kvægets CO2-udledninger på?