Tak for spørgsmålet. Det synes jeg er et meget egentlig vigtigt og principielt spørgsmål. Jeg tror, det er afgørende, at vi har styr på, hvor mange der kommer til Danmark, og at vi fører en stram udlændingepolitik. Derfor er det selvfølgelig også centralt at vide, hvad det statistiske grundlag, vi snakker om, er, og hvor mange udlændinge der er i Danmark. Antallet betyder noget. I Danmark har vi omfattende statistik med personer, der har dansk oprindelse, og personer, der har indvandrerbaggrund, og Danmarks Statistik offentliggør løbende tal for antallet af personer med dansk oprindelse, indvandrere, efterkommere og børn af efterkommere.
En arbejdsgruppe, som havde repræsentanter for relevante forskningsinstitutioner og ministerier samt Danmarks Statistik kiggede i 2020 på de definitioner, som Danmarks Statistik benytter. Dengang anbefalede man ikke en ændring af definitionerne af personer med dansk oprindelse og personer med indvandrerbaggrund. Jeg kan forstå, at arbejdsgruppen vurderede, at en udvidet definition af indvandrere og efterkommere kunne gøre det sværere at identificere integrationsudfordringer, f.eks. i forhold til beskæftigelse og uddannelse, og de pegede på, at der allerede er mulighed for at udarbejde analyser, der medtager gruppen af børn af efterkommere. Det er bl.a. dem, som indgår i statistikkerne som personer med dansk oprindelse.
Jeg har sådan set noteret mig de vurderinger, men jeg vil også sige, at personligt er da jeg åben for en diskussion om, hvad de her definitioner er. Jeg vil bare som afslutning sige, at Danmarks Statistik er en uafhængig instans, og at vi jo ikke har instruktionsret over dem, men jeg mener, at vi hele tiden bør skabe det statistiske grundlag, der kan give os en ærlig diskussion om udlændingepolitikken.