[Lydudfald] ... der tilskynder dem. Derfor har et menneske, der kan finde på at misbruge ældre seksuelt i forbindelse med sit arbejde, efter min mening udvist en grundlæggende mangel på moral, og vedkommende har for mig at se ikke noget at gøre i vores ældrepleje. Og det tror jeg sådan set vi alle sammen er enige om.
Nu kender jeg den konkrete sag alene fra pressen, og jeg synes jo grundlæggende, at det er forfærdeligt. Jeg har også læst mig til, at sagen er behandlet i byretten, og at den dømte har anket dommen til frikendelse, hvilket vi, jævnfør at vi bor i en retsstat, selvfølgelig har behov for at afvente.
Jeg tror, at det spørgsmål, mange af os stiller os selv – det er i hvert fald det, jeg stiller mig selv – er: Hvordan kan vi undgå, at det sker igen, og, ikke mindst, hvordan kan det overhovedet være sket? Her er det jo vores opgave i Folketinget at fastsætte de lovgivningsmæssige rammer for en værdig ældrepleje og at fastsætte nogle strafferetslige betingelser for, hvad der sker, hvis der er anlagt en sag. Det er jo så derefter kommunens og også de private leverandørers ansvar at understøtte og etablere en kultur, hvor der er en omsorgsfuld ældrepleje.
Det kan man jo gøre på en række forskellige måder. Først og fremmest kan man gøre det med faglig ledelse. Vi ved, at et af de allervigtigste greb er ledelse, borgernær faglig ledelse, og vi ved også, at noget af det, der forebygger ting som dem i at ske, er, at vi sikrer rigtig gode ansættelsesforløb. Det er jo sådan, at man inden for gældende ret kan lave en række ting; man kan søge referencer, man kan have gode samtaler, og så kan man jo også formulere politikker for ansættelse ude i kommunerne. For mig at se er det helt naturligt, at det skal være et stærkt fokus i den fremtidige ældrepleje.