Tak for spørgsmålet. Jeg er også selv chokeret over de forhold, som de ansatte fortæller om i dokumentaren. Vold, voldtægt og overgreb er jo klart ulovlige forhold, og derfor skal vi også sikre, at hvis man begår forbrydelser af den slags, har det konsekvenser. I de tilfælde, hvor Arbejdstilsynet får konkrete oplysninger om vold og andre forhold, som hører under straffeloven, videregiver de det til politiet, og så kan de efterforske sagen og rejse sigtelse efter straffeloven, som det jo hører under.
I den konkrete sag har Arbejdstilsynet flere gange været på tilsynsbesøg sammen med politi og skattemyndigheder, hvor der både op til og efterfølgende har været dialog mellem de her myndigheder. Til trods for at Arbejdstilsynet gentagne gange har været på tilsynsbesøg på stutteriet, har det ikke været muligt at dokumentere forhold, som gav anledning til anmærkninger. Arbejdstilsynet har bekræftet over for mig, at de både har talt med repræsentanter for ledelsen og de ansatte i forbindelse med deres tilsyn.
Spørgeren spørger specifikt ind til, om jeg fortroligt kan give indblik i, om der har været klager til Arbejdstilsynet om Viegård Stutteri, og hvad de eventuelt indeholdt. Her står vi med en regel om, at Arbejdstilsynet er underlagt en særlig tavshedspligt. Jeg hverken kan eller må oplyse, om Arbejdstilsynet har modtaget klager, heller ikke i den konkrete sag. Den særlige tavshedspligt er jo med til at sikre, at dem, der klager, faktisk også kan blive ved med at være anonyme, og er dermed en beskyttelse af dem, der klager, mod eventuelle repressalier for at henlede myndighedernes opmærksomhed på det. Det er vigtigt, at vi har den, men jeg kan heller ikke understrege nok, hvor alvorligt jeg ser på overtrædelser af den her karakter, og det er helt afgørende for mig, at det ikke er den slags forhold, man arbejder under i Danmark. Det skal og må være sikkert og sundt at gå på arbejde.