L 95 Forslag til lov om ændring af dagtilbudsloven.

(Ændring af regler om bedre fordeling af børn i daginstitutioner og obligatorisk læringstilbud).

Af: Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S)
Udvalg: Børne- og Undervisningsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Stadfæstet

Lovforslag som optrykt efter 2. behandling

Optrykt: 17-12-2024

Optrykt: 17-12-2024

Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 17. december 2024

20241_l95_efter_2behandling.pdf
Html-version

Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 17. december 2024

Forslag

til

Lov om ændring af dagtilbudsloven

(Ændring af regler om bedre fordeling af børn i daginstitutioner og obligatorisk læringstilbud)

§ 1

I dagtilbudsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 988 af 27. august 2024, som ændret ved § 1 i lov nr. 1771 af 28. december 2023 og lov nr. 1460 af 10. december 2024, foretages følgende ændringer:

1. § 23, stk. 4, 1. pkt., affattes således:

»Stk. 4. Ønsker kommunalbestyrelsen som led i opfyldelsen af pasningsgarantien efter stk. 2 og 3 at anvise børn, som har bopæl uden for udsatte boligområder og boligområder omfattet af § 26 c, stk. 1, plads i en kommunal, selvejende eller udliciteret daginstitution eller enhed heri, der er beliggende i et boligområde, der optræder på listen over udsatte boligområder, jf. § 61 a i lov om almene boliger m.v., eller et boligområde omfattet af § 26 c, stk. 1, skal barnet ligeledes tilbydes en plads i et andet dagtilbud efter § 19, stk. 2-4, eller § 21, stk. 2 eller 3, som ikke er beliggende i et udsat boligområde eller et boligområde omfattet af § 26 c, stk. 1.«

2. I § 26 a, stk. 1, 1. pkt., stk. 2, 1. pkt., og stk. 3, 1. pkt., indsættes efter »skal«: », jf. dog § 26 b,«.

3. I § 26 a, stk. 1, 2. pkt., og stk. 2, 3. pkt., indsættes efter »daginstitutionen«: », jf. dog § 26 b«.

4. I § 26 a, stk. 3, 2. pkt., indsættes efter »privatinstitutionen«: », jf. dog § 26 b«.

5. Efter § 26 a indsættes:

»§ 26 b. Kommunalbestyrelsen kan beslutte at etablere en ordning, hvorefter et barn, der har bopæl i et udsat boligområde, jf. listen over udsatte boligområder i § 61 a i lov om almene boliger m.v., ikke skal medregnes i de 30 pct. børn fra udsatte boligområder, der maksimalt må optages i en daginstitution i løbet af et kalenderår efter § 26 a, hvis barnet opfylder en af følgende betingelser, jf. dog stk. 2:

1) Barnet har på tidspunktet for indgivelse af ansøgning om optagelse til en plads i et dagtilbud bopæl hos begge sine forældre, og begge disse er på ansøgningstidspunktet i beskæftigelse eller under uddannelse.

2) Barnet har på tidspunktet for indgivelse af ansøgning om optagelse til en plads i et dagtilbud bopæl hos en af sine forældre, og denne er på ansøgningstidspunktet i beskæftigelse eller under uddannelse.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan udforme ordningen efter stk. 1, således at kravene anses som opfyldt, hvis henholdsvis begge forældre eller den af forældrene, hos hvem barnet har bopæl, er i beskæftigelse eller under uddannelse på et tidspunkt beliggende mellem ansøgningstidspunktet og det tidspunkt, hvor der træffes afgørelse om at tilbyde barnet en plads i et dagtilbud.

Stk. 3. Beslutning efter stk. 1 har tidligst gyldighed, 1 måned efter at kommunalbestyrelsen har varslet privatinstitutioner samt selvejende og udliciterede daginstitutioner med optagelseskompetence, jf. § 26, stk. 2, om ordningen. 1. pkt. finder tilsvarende anvendelse, hvis kommunalbestyrelsen træffer beslutning om at ophæve ordningen efter stk. 1.

Stk. 4. Træffer kommunalbestyrelsen beslutning efter stk. 1, skal forældre, som ansøger om optagelse til en plads i et dagtilbud, i tilknytning til ansøgningen skriftligt afgive erklæring om, hvorvidt betingelserne efter stk. 1 er opfyldt, hvis barnet har bopæl i det udsatte boligområde.

Stk. 5. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at erklæring efter stk. 4 skal afgives på en blanket udformet efter kommunalbestyrelsens forskrifter eller stillet til rådighed af denne.

Stk. 6. Kommunalbestyrelsen kan stille krav om, at

1) privatinstitutioner samt selvejende og udliciterede daginstitutioner med optagelseskompetence, jf. § 26, stk. 2, giver kommunalbestyrelsen adgang til erklæringer omfattet af stk. 4,

2) forældre giver relevant dokumentation for rigtigheden af de oplysninger, de har afgivet erklæring om efter stk. 4, jf. dog, stk. 7, og

3) myndigheder, arbejdsgivere og uddannelsesinstitutioner m.v. videregiver oplysninger, som er relevante for kommunalbestyrelsens vurdering af rigtigheden af de oplysninger, der er afgivet erklæring om efter stk. 4, jf. dog stk. 7.

Stk. 7. Kommunalbestyrelsen kan i indkomstregisteret indhente oplysninger, som er relevante for kommunalbestyrelsens vurdering af rigtigheden af de oplysninger, der er afgivet erklæring om efter stk. 4.

Stk. 8. Kommunalbestyrelsen offentliggør beslutninger efter stk. 1 og 5.

§ 26 c. Kommunalbestyrelsen kan, i indtil 3 år efter at et boligområde er fjernet fra listen over udsatte boligområder, jf. § 61 a i lov om almene boliger m.v., anvende § 26 a, § 26 b og kapitel 5 a.

Stk. 2. Beslutning efter stk. 1 har tidligst gyldighed, 1 måned efter at kommunalbestyrelsen har varslet privatinstituti‍oner samt selvejende og udliciterede daginstitutioner med optagelseskompetence, jf. § 26, stk. 2, om ordningen. 1. pkt. finder tilsvarende anvendelse, hvis kommunalbestyrelsen træffer beslutning om at ophæve ordningen efter stk. 1.

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen offentliggør beslutninger efter stk. 1.«

§ 2

Loven træder i kraft den 1. januar 2025.