L 83 Forslag til lov om ændring af universitetsloven og lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v.

(Forenklet model for udpegning af eksterne bestyrelsesmedlemmer m.v.).

Af: Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund
Udvalg: Uddannelses- og Forskningsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 06-11-2024

Fremsættelse: 06-11-2024

Skriftlig fremsættelse (6. november 2024)

20241_l83_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (6. november 2024)

Uddannelses- og forskningsministeren (Christina Egelund):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af universitetsloven og lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. (Forenklet model for udpegning af eksterne bestyrelsesmedlemmer m.v.)

(Lovforslag nr. L 83)

Med aftale af 11. april 2017 om bedre rammer for ledelse på universiteterne blev den daværende regering (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet enige om at styrke de ledelsesmæssige rammer på universiteterne.

Denne aftale, som bl.a. havde til formål at tydeliggøre bestyrelsernes rolle, ansvar og kompetencer samt tilpasse rammerne for udpegning af eksterne medlemmer af bestyrelsen, blev gennemført ved en ændring af universitetsloven i 2017.

Med ændringsloven blev procedurerne for udpegning af universiteternes eksterne bestyrelsesmedlemmer ændret, og der blev fastsat nye og klare regler for sammensætningen af de udpegnings- og indstillingsorganer, som har til opgave at indstille og udpege eksterne bestyrelsesmedlemmer.

Det fremgår af aftaleteksten, at aftalen skal evalueres senest to år efter, at alle universiteter har opnået erfaringer med udpegning af eksterne bestyrelsesmedlemmer efter de nye procedurer.

På baggrund af en evaluering af aftalen foreslås med lovforslaget en forenklet model for indstillings- og udpegningsprocessen på universiteterne, som bl.a. indebærer, at de nuværende to indstillings- og udpegningsorganer samles i ét udpegningsudvalg, der vil skulle varetage den samlede proces med at søge efter og udpege eksterne bestyrelsesmedlemmer.

Det foreslås endvidere at give universiteterne mulighed for at vælge mere fleksible udpegningsperioder i forbindelse med genudpegning af bestyrelsesmedlemmer.

Derudover foreslås det, at merit for enkeltfag gennemført af talentfulde elever i ungdomsuddannelser ikke længere skal udløse tilskud til den institution, der efterfølgende giver merit for gennemført enkeltfag.

Endelig foreslås det præciseret, at universiteterne har mulighed for at tegne forsikring for studerende, der som led i EU-studieprogrammer om Erasmus Mundus gennemfører dele af en uddannelse ved et universitet i Danmark.

Lovforslaget foreslås at træde i kraft den 1. januar 2025.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.