L 74 Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v.

(Fleksibel brug og sammensætning af rehabiliteringsteams, forenkling af visitationskategorier, færre krav til sygemeldte fra beskæftigelse m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2024-25
Status: 2. beh./Direkte til 3. beh.

Betænkning

Afgivet: 11-12-2024

Afgivet: 11-12-2024

Betænkning afgivet af Beskæftigelsesudvalget den 11. december 2024

20241_l74_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Beskæftigelsesudvalget den 11. december 2024

1. Ændringsforslag

Beskæftigelsesministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Indstillinger

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse med det stillede ændringsforslag.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

3. Politiske bemærkninger

Enhedslisten

Enhedslistens medlemmer af udvalget støtter forslaget om at gøre sygedagpengesystemet mere fleksibelt og gennemskueligt. Forslaget vil reducere antallet af regler på sygedagpengeområdet og derved reducere den administrative byrde og antallet af fejl og klager.

Samtidig bemærker EL, at de lempede krav til kommunerne om fremvisning af borgernes lægeattest kan medføre, at den enkelte borgers retssikkerhed bliver overset.

EL bemærker på samme tid flere bekymringer med afskaffelsen af visitationsgruppe 3, som forslaget lægger op til. Visitationsgruppe 3 dækker over sygemeldte borgere, som har udfordringer af både helbredsmæssig, beskæftigelsesmæssig og social karakter. EL er bekymret for, at sammenlægningen af visitationsgruppe 3 med andre sygemeldte borgere kan forværre visse borgeres rettigheder, idet borgere med problemer af både helbredsmæssig, beskæftigelsesmæssig og social karakter har brug for en helhedsorienteret indsats.

Generelt havde EL gerne set, at formålsparagraffen i sygedagpengeloven blev ændret, så fokus ikke kun er på hurtigst mulig tilbagevenden til arbejdsmarkedet, men på at sikre, at sygemeldte får en reel og varig tilknytning til arbejdsmarkedet. Den nuværende tilgang kan for nogle grupper have den modsatte effekt, da de risikerer hurtigt at miste kontakten til arbejdsmarkedet igen, hvis de ikke er tilstrækkelig raske eller har behov for at skifte branche. En mere holdbar og langsigtet indsats er nødvendig.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 2

Af beskæftigelsesministeren, tiltrådt af udvalget:

1) Nr. 5 affattes således:

»5. I § 47, stk. 3, ændres »stk. 1, i sager, hvor« til: »stk. 1.«, og nr. 1-4 ophæves.«

[Lovteknisk rettelse]

Bemærkninger

Til nr. 1

Der er tale om rettelser af lovteknisk karakter.

5. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 6. november 2024 og var til 1. behandling den 20. november 2024. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Beskæftigelsesudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 1 møde.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og beskæftigelsesministeren sendte den 28. juni 2024, folketingsåret 2023-24, dette udkast til udvalget, jf. BEU alm. del - bilag 210. Den 6. november 2024 sendte beskæftigelsesministeren høringssvarene, et høringsnotat og en ligestillingsvurdering til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 4 bilag på lovforslaget.

Bjarne Laustsen (S) Bjørn Brandenborg (S) Henrik Møller (S) Jens Joel (S) Kasper Roug (S) Thorkild Holmboe-Hay (S) Frederik Vad (S) Thomas Monberg (S) Thomas Skriver Jensen (S) fmd. Christoffer Aagaard Melson (V) Louise Elholm (V) Hans Andersen (V) Kim Valentin (V) nfmd. Karin Liltorp (M) Nanna W. Gotfredsen (M) Charlotte Munch (DD) Betina Kastbjerg (DD) Sólbjørg Jakobsen (LA) Steffen Larsen (LA) Dina Raabjerg (KF) Frederik Bloch Münster (KF) Dennis Flydtkjær (DD) Nick Zimmermann (DF) Karsten Hønge (SF) Carl Valentin (SF) Kirsten Normann Andersen (SF) Victoria Velasquez (EL) Samira Nawa (RV) Torsten Gejl (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)24
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)15
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)13
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Dansk Folkeparti (DF)7
Radikale Venstre (RV)6
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)6