L 61 Forslag til lov om kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer i visse store børsnoterede aktieselskaber

(kønsbalanceloven).

Af: Erhvervsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 23-10-2024

Fremsættelse: 23-10-2024

Skriftlig fremsættelse (23. oktober 2024)

20241_l61_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (23. oktober 2024)

Erhvervsministeren (Morten Bødskov):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer i visse store børsnoterede aktieselskaber (kønsbalanceloven)

(Lovforslag nr. L 61)

Danmark har i en årrække arbejdet for at forbedre kønsfordelingen i selskabers ledelse ud fra et ønske om at være i front inden for ligestilling, herunder at øge andelen af det underrepræsenterede køn i store børsnoterede selskaber.

Lovforslaget har til formål at gennemføre kønsbalancedirektivet. Der foreslås en fuld implementering af direktivet, der skal sikre et hensigtsmæssigt samspil mellem reglerne i direktivet og de gældende danske regler om det underrepræsenterede køn. Hensigten med lovforslaget er, at de omfattede selskaber ikke bliver underlagt lempeligere regler end de gældende regler.

Lovforslaget har til formål at forbedre kønsfordelingen i visse store børsnoterede aktieselskaber. Lovforslaget finder ikke anvendelse på selskaber med mindre end 250 medarbejdere og som har en årlig omsætning på højst 50 mio. euro eller en årlig samlet balance på højst 43 mio. euro.

Det foreslås, at selskaber bliver omfattet af et måltal for det underrepræsenterede køn på 40 pct. af posterne i det øverste ledelsesorgan. Det foreslås desuden, at selskaber, som ikke når måltallet på 40 pct. senest den 30. juni 2026, skal justere processen for udvælgelse af kandidater til udpegning eller valg til poster som ledelsesmedlem i det øverste ledelsesorgan. Det foreslås endvidere, at aktieselskaberne skal fastsætte individuelle kvantitative mål med henblik på at forbedre kønsfordelingen blandt øvrige ledelsesniveauer. Derudover foreslås det, at det centrale ledelsesorgan skal udarbejde en politik for at øge andelen af det underrepræsenterede køn på selskabets øvrige ledelsesniveauer. Ydermere foreslås det, at selskaberne skal rapportere om kønsbalancen i det øverste ledelsesorgan, direktion og på øvrige ledelsesniveauer.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.